Back to top

При алергични кожни прояви от различен произход

Билкови рецепти: 

Взимат се следните билки:

стръкове ст камшик - 100 г
стръкове от седефче - 100 г
корени от иглика - 50 г
стръкове от звъника - 40 г
листа от жиловлек - 40 г
листа от коприва - 40 г
борови връхчета - 25 г
листа от орех - 25 г
цвят от жълт равнец - 25 г
плод от хвойна - 25 г
стръкове от лазаркиня - 25 г
лист от ягода - 25 г
листа от къпина - 25 г
цвят от трънка - 25 г

Билките се смесват добре. От получената смес се взимат 3 супени лъжици и се поставя в 750 см³ вряща вода. Чаят се вари 3 мин, оставя се да изстине и се изпива на 3 пъти за един ден.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При изгорено се смесват половин чаена лъжичка стипца и един белтък от яйце, след което с получената смес се маже изгорялото място.

Взимат се изсушени и наситнени от следните билки: корени от сарсапарила - 100 г, живовляк 40 г, листа от коприва 40 г, стръкове от камшик 40 г, стръкове хвощ 40 г и стръкове бяло подъбиче 40 г.

При лишеи се смесват равни обемни части изсушени и ситно надробени: цвят от невен, стрък от изсипливче и корени от репей.

Лапа при отоци. Взимат се шепа пресни корени от здравец и се накълцват на каша. Към тях се прибавя винен оцет и зехтин в равни обемни части и се разбърква.

При пърхот, лишеи и косопад се взима една супена лъжица млади листа от бреза и се запарват с 300 мл вряла вода. След 2-3 часа запарката се прецежда.