Back to top

Екзема

Билкови рецепти: 

Взимат се пресни корени от кръвен здравец и се счукват в дървено хаванче. Поставят се на кърпа и се налагат засегнатите места. Сменя се през 3 часа. Налага се докато екземата изчезне (около седмица).

Ако няма пресни корени от кръвен здравец се взимат 800 г сухи и се варят в 400 мл вода докато омекнат на каша. Кашата се поставя на кърпа и се налагат болните участъци. Сменя се 3 – 4 пъти на ден.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При мазоли се взима един лимон, отрязва се едно резенче от него и се посипва със захар. Резенчето се поставя върху мазола да престои.

Брадавиците са израстъци по кожата, които се срещат най-често по ръцете, но се явяват и по други части на тялото, включително и по лицето.

Най-напред изгореното място се измива със смрадликова отвара, а после се налага с листа от прясно зеле. Киселото зеле действа по-добре, но щипе и трудно се понася.

Нарязват се луковици или пресни листа от див чесън и се поставят в буркан, без да се тъпчат. Буркана се допълва с ракия и се оставя на слънце за 3 седмици, след което се прецежда.

При лунички се прави маска от следните съставки: смесват се супена лъжица сок от краставица, супена лъжица сок от ягоди, чаена лъжица сок от лимон, чаена лъжичка настърган хрян и 8 капки зехтин.