Back to top

Ендокринни заболявания

Захарен диабет

Захарният диабет е болест на обмяната на веществата. Фактори, които благоприятстват появата на диабет са: ендокринни заболявания, наследственост, злоупотреба с храни (наднормено тегло), застоялия начин на живот и др.

Диабет

При захарен диабет се взимат 40 листа от черница и се заливат с 1 литър вода. Вари се, докато отварата остане 750 мл. Прецежда се и се пие през деня като вода (6-7 пъти). Да се прави всеки ден нова отвара.
 

Диабет

Взима се 125 г люцерново семе и се вари в 2 литра гореща вода докато стане наполовина. Прецежда се и изстиналата отвара се смесва със сока на 12 лимона. Пие се 3 пъти на ден по 50 мл преди хранене. 

Диабет

При висока кръвна захар се взима по една чаена лъжичка черна боровинка (клончета, листа), дилянка, ленено семе, цариче, бобови шушулки и се варят 10 минути в 800 мл вода. Отварата се прецежда и се пие вместо вода.

Подагра

Взимат се две супени лъжици шипкови люспи и се варят 10 минути в 500 мл вода. След като киснат 2 часа се прецеждат и към отварата се добавят 100 мл ябълков оцет. Сместа се подслажда с мед и се пие 4 пъти на ден 30 минути преди ядене по 200 мл.

Страници

Взимат се добре изсушени и наситнени от следните билки:

Едно от най-честото ендокринно-обменно заболяване е захарния диабет, той засяга всички възрастови групи.

Взима се 125 г люцерново семе и се вари в 2 литра гореща вода докато стане наполовина. Прецежда се и изстиналата отвара се смесва със сока на 12 лимона.

При гуша се взимат преградките на ореха, които разделят ядката и се заливат с ракия или водка 1:10. Поставят се на топло и тъмно място да престоят 7-10 дни.

Смесват се сухи и надробени:
пъпешово семе - 150,0
стръкове ветрогон - 100,0
бабини зъби - 100,0
корени от коприва - 100,0
цвят от овчарска торбичка - 50,0

Subscribe to Ендокринни заболявания