Back to top

Шипове

Билкови рецепти: 

Лечение на шипове. Взимат се равни количества ситно наситнени корени от глухарче и гръмотрън и се смесват добре. От получената смес се взимат 2 супени лъжици и се варят 3 минути в 400 мл вряща вода. След като отварата изстине се прецежда и се пие 120 мл преди хранене 3 пъти на ден. Пие се в продължение на 10 дни, след което се прави почивка от 1 седмица. При нужда процедурата се повтаря.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При ставни болки, ревматизъм и радикулит се взимат 500 грама дървени стърготини и се слагат в платнена торбичка. Поставят се в тенджера и се варят 30 минути.

Набират се свежи цветове от див кестен (конски кестен), измиват се и се почистват от дръжките. Цветовете се подреждат в буркан, след като се натъпчат се заливат с медицински спирт.

Листата от орех се варят във вода, докато течността остане на половина. В тази вода се къпе болното дете.

В стъклен буркан се поставят три пресни добре измити яйца с черупките. Покриват се с лимонов сок. Буркана се покрива и се слага в хладилника, докато черупките на яйцата се стопят.

При ишиас. Взима се един стрък от клинавиче с цвят и плод се нарязва на ситно. Ври в половин литър вода докато остане наполовина.