Back to top

Ревматизъм

Билкови рецепти: 

При ревматизъм се взимат от следните билки:

Корени от репей 100 г
Кори от върба 100 г
Корени от брей 100 г
Борови връхчета 50 г
Стръкове от хвощ 50 г
Листа от коприва 40 г
Стръкове от клинавиче 40 г

Билките се смесват добре. Взимат се 2 супени лъжици от сместа и се варят в 500 мл вода за 10 минути. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Приготвя се от следните съставки:
100 мл ракия
80 мл оцет
20 мл боров терпентин
20 мл амоняк
3 супени лъжици зехтин
7 супени лъжици стрит домашен сапун

При шипове на врата и гърбът се взимат две яйца и се разделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и към тях се добавя настърган на ситно домашен сапун.

Извлек от билка брей. 100 г настъргани или силно наситнени корени от брей се поставят в стъклена бутилка или буркан. Заливат се с 400 мл 35 - 40 градуса ракия или разреден спирт.

Набират се свежи цветове от див кестен (конски кестен), измиват се и се почистват от дръжките. Цветовете се подреждат в буркан, след като се натъпчат се заливат с медицински спирт.

Една глава лук се разделя на люспи и се взема се от нея най-дебелата люспа, върху която се слагат 5-6 капки катран и се налага на петата на единия крак. Обува се чорап и така се спи през нощта.