Back to top

Ревматизъм

Билкови рецепти: 

При ревматизъм се взимат от следните билки:

Корени от репей 100 г
Кори от върба 100 г
Корени от брей 100 г
Борови връхчета 50 г
Стръкове от хвощ 50 г
Листа от коприва 40 г
Стръкове от клинавиче 40 г

Билките се смесват добре. Взимат се 2 супени лъжици от сместа и се варят в 500 мл вода за 10 минути. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При дископатия се взимат пепел от лозови пръчки и се разбърква с 5 глави счукан чесън и 2 супени лъжици безсолна свинска мас.

В съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги покрие. След като омекнат и се стопят се отстраняват се ципите и се разбъркват енергично.

Набират се свежи цветове от див кестен (конски кестен), измиват се и се почистват от дръжките. Цветовете се подреждат в буркан, след като се натъпчат се заливат с медицински спирт.

При ревматизъм си взима цвят и листа от люляк и се накисват в стъклен съд с газ. След 30 дни с получената тинктура се разтриват и мажат болните места.

Настойката от зелени орехи и газ, прилага се при шипове, ревматизъм, ишиас навехнато.