Back to top

Противоревматичен чай

Билкови рецепти: 

При хронични ставни заболявания. Взимат се следните билки:

цвят от невен - 5 г
цвят от синя метличина - 5 г
хвойнови плодове - 5 г
клонки от кучешко грозде - 5 г
кори от зърнастец - 5 г
цвят от божур - 5 г
листа от коприва - 10 г
кори от върба - 20 г
цвят от черен бъз - 10 г
стръкове от полски хвощ - 20 г
листа от бреза - 20 г

Билките се смесват добре и от сместа се взимат 3 супени лъжици и се заливат с 500 мл вряща вода. След 10 мин чаят се кипва и се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша горещ чай 2–3 пъти дневно.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При навехнато, подуто се взима една лъжица мед, една лъжица сода за хляб, една лъжица свинска мас и половин лъжица смлян черен пипер. Сместа се разбърква добре до получаване на еднороден мехлем.

При ревматизъм се вземат по 20 грама черен пипер и камфор, 50 грама червен пипер и 100 грама масло. Съставките се смесват добре, след което се разтрива болното място и се налага с вълна.

При ревматизъм се взимат от следните билки:

При дискова херния и болки в кръста вечер се прави следната смес. Взима се един картоф и една глава стар лук и се настъргват. След като се настържат се слага щипка

При ставни болки, ревматизъм и радикулит се взимат 500 грама дървени стърготини и се слагат в платнена торбичка. Поставят се в тенджера и се варят 30 минути.