Back to top

Упражненията в напреднала възраст запазват имунната система

Правенето на много упражнения в по-напреднала възраст може да попречи на влошаване на имунитета и да предпази хората от инфекции.
 
Учени са изследвали 125 (55-79 години) колоездачи на дълги разстояния, които са подържали физическа активност и в зряла възраст и са сравнили с резултати с група здрави възрастни, които не са упражнявали редовно. Не-упражняващата се група се състои от 75 здрави възрастни на възраст между 57 и 80 години и 55 млади на възраст от 20 до 36 години.
 
Резултатите показват, че велосипедистите запазват мускулната маса и силата си с възрастта, като същевременно поддържат стабилни нива на телесните мазнини и холестерола. При мъжете нивата на тестостерон остават високи. 
 
Професор Джанет Лорд от Университета в Бирмингам и съавтор на изследването, каза: Имунната система намалява с около 2-3% годишно от 20-те години, поради което по-възрастните хората са по-податливи на инфекции, състояния като ревматоиден артрит и, потенциално, рак. Тъй като велосипедистите имат по добра имунна система, не на 70 или 80-годишни, това означава, че те са добавили защита срещу всички тези проблеми. Хипократ през 400 г. пр. Хр. казва, че упражнението е най-доброто лекарство за човека, но посланието му е загубено с течение на времето и ние сме все по-заседнал общество, казва професор Лорд.
 
Учените са разгледали маркери в кръвта за Т-клетки, които помагат на имунната система да реагира на нови инфекции. Те се произвеждат в тимуса, жлеза в гръдния кош, която обикновено се свива в зряла възраст. Честотата на Т-клетки е по-висока при велосипедистите в сравнение с неактивните въззрастни, а честотата на RTE при велосипедистите не се различава от тази при младите възрастни. В сравнение с по-малко активните си колеги, велосипедистите имат значително по-високи серумни нива на IL-7 и IL-6, които стимулират атрофията на тимуса. Тимусите на по-старите велосипедисти генерират толкова Т-клетки, колкото тези на младите индивиди.
 
Учените смятат, че физическата активност в напреднала възраст ще помогне на хората да реагират по-добре на ваксините и по този начин да бъдат по-добре защитени от инфекции като грип.