Back to top

Учени правят изненадващо откритие с паразитни червеи в червата

Ново изледване на група учени от Сан Франциско публикувано в Nature прави изненадващо откритие. В няколко експеримента с паразитни червеи в червата на мишките, те открили, че когато паразити се вкопават в чревните стени на мишките, червата реагира по неочакван начин - чрез реактивиране на вид клетъчен растеж, наблюдаван преди това в тъканите на плода.
 
Защо е важно това?
 
Според доктор Офир Клайн това откритие може да се превърне в парадигма по отношение на разбирането за това как тялото на бозайниците може да поправя щетите. Което би помогнало на учените да развият нови начини за подобряване на естествените лечебни способности на тялото.
 
Възрастните стволови клетки в червата са жизненоважни за поддържане на храносмилането. Обвивката на червата е съставена от епителни клетки, които абсорбират хранителни вещества и произвеждат защитна слуз. Тези клетки се подновяват непрекъснато на всеки няколко дни от възрастни стволови клетки . Изследователите очаквали, че същите стволови клетки също могат да помогнат за ремонта на червата. Те използвали ларвите от паразити Heligmosomoides polygyrus, които нахлуват в червата на мишката, прониквайки в тъканта на червата и нарушават целостта на тъканта, но стволови клетки не са увеличили производителността си. Вместо това, стволовите клетки в заразени с червеи зони са изчезнали напълно. И все пак, дори и без идентифицируеми стволови клетки в района, ранената тъкан се регенерира по-бързо от всякога.
 
Изследователите са прекарали години опитвайки се да разрешат тази мистерия и накрая екипът е забелязал повторение на друг ген, известен като  Sca-1. Учените са разбрали, че там, където гените на стволовите клетки са изчезнали, вместо това е изразена различна генна програма: тази, която прилича на начина, по който червата на мишката се развиват в утробата, като зародиш.
 
Допълнителни експерименти са показали, че с облъчване или генетично разрушаване на клетките предизвиква същия отговор: въпреки липсата на откриваема активност на стволови клетки, нарушената тъкан бързо нараства въпреки това. По-късно, след като се ремонтира острата травма, червата се връщат към програмата за нормални стволови клетки, които изпълняват специфичните си функции. Това би помогнало за разработването на нови лечения.