Back to top

Малка дневна доза Виагра може да намали риска от рак на дебелото черво

Виагра е лекарство, което промени живота на безброй мъже по света през последните две десетилетия. Но неочакван страничен ефект на малкото синьо хапче показа, че в него има по-голям потенциал, за който учените никога не са знаели.
 
Учени, които изследват ефектите на виаграта върху мишки, са открили, че малка дневна доза от лекарството в питейната вода на животните значително намалява риска от развитие на рак на дебелото черво. Даването на малка доза Виагра може да намали количеството тумори при тези животни наполовина, казва биохимикът Дарън Д. Браунинг от Университета в Аугуста.
 
Трябва да се има предвид, че досега този изненадващ резултат е наблюдаван само в животинския модел, а не и при хората.
 
Ако такова проучване получи зелена светлина могат да бъдат проведени изследвания и с хора. Ракът на дебелото черво е третата по честота причина за смърт от злокачествено заболяване в света и втора в Европа (след рака на белия дроб). Това е вторият най-често срещан рак при жените и третият най-често срещан рак при мъжете, над 1 милион нови случая годишно.
 
Друго лекарство, с което учените са експериментирали е linaclotide - използван за лечение на запек и синдром на раздразнените черва. Той е още по-ефективен от виаграта, но има един лош недостатък: диария, дори и в малки дози, което го прави в крайна сметка неподходящ за продължителна употреба, твърдят учените.