Back to top

Гроздови съединения могат да помогнат за лечение на депресия

Ново изследване разкрива, че съединения открити в гроздето, подобряват устойчивостта към стрес в мишки и намаляват мозъчните промени, свързани с депресията. Авторите на проучването твърдят, че конвенционалните фармакологични лечения предизвикват временна ремисия при по-малко от 50% от пациентите диагностицирани с депресия. За това има спешна нужда от по-широк спектър от нови терапевтични средства.
 
За това учените - ръководени от професор Джулио Мария Пасинети се опитват да намерят алтернативен път за лечение на депресия. Учените изследват ефекта на смес от три полифеноли, получени от грозде върху мишки. Сместа която е използвана в поучването е направена от гроздов сок, екстракт от гроздови семки и транс-ресвератрол.
 
Те установяват, че препаратът подобрява устойчивостта на мишките срещу депресия, предизвикана от стрес. Изследването показва, че комбинираното лечение с двете съединения може да стимулира устойчивостта срещу депресия свързана със стрес. Това може да осигури ефективен начин за лечение на хора с депресия и безпокойство.