Back to top

Аспарагинът помага на рака на гърдата да се разпространява

Ново изследване, проведено от няколко института, включително Института за изследване на рака в Кеймбридж, се опитва да открие някои от причините, поради които троен-отрицателен рак на гърдата оцелява в организма, надявайки се, че това в крайна сметка ще доведе до подобряване терапевтични подходи.
 
Учените са установили, че храната, с която се храним може да промени растежа и разпространението на рака. Изследванията върху животни, публикувани в списание Nature (водещи автори проф. Грег Ханън и Саймън Кът), показват, че важна хранителна съставка, която улеснява разпространението на този вид рак на гърдата, е аспарагинът.
 
Аспарагинът се намира се в аспержите, както и в домашни птици, морски дарове и много други храни.
 
Проведено е изследване върху мишки с агресивна форма на рак на гърдата, които обикновено умрат след няколко седмици, когато туморът се разпространи в цялото тяло. Когато мишките са получават диета с ниско съдържание на аспарагин или лекарства, които блокират аспарагина, те са наблюдавали малко влияние върху първичния тумор в гърдата, но туморните клетки са имали намален капацитет на метастази в други части на тялото.
 
Новото проучване показва, че промени в диетата могат да повлияят както върху начина, по който дадено лице реагира на първичната терапия, така и върху шансовете за разпространявана по-късен етап в живота, казва проф. Ханън.