Back to top

Атеросклероза

Билкови рецепти: 
Атеросклероза води до втвърдяване на артериите и е ранна форма на сърдечно заболяване, в което плаката се натрупва в артериите и ограничава притока на кръв към основните органи, включително сърцето, мозъка и бъбреците, ръцете, краката и т.н. Това може да доведе до сърдечна недостатъчност, инсулт и аневризми, хронични бъбречни заболявания, болки в гърба, еректилна дисфункция, периферна артериална болест.
 
Взимат се 10 сухи ореха и се измиват. След това се чукват на ситно и се слагат в 1 литър студена вода и се варят докато водата се оцвети. След това се взимат 10 стръка (около 10-15 см) и се слагат в отварата, след което се варят още 5 минути. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти на ден преди ядене по 80 мл.
 
Спазвайте диета, в която преобладават храни на растителна основа плодове, зеленчуци, боб, пълнозърнести храни, ядки и семена (особено бадеми, орехи, борови ядки, лененото семе), соеви продукти, фибри и фитохимикали и намалете приема на транс и наситени мазнини (увеличават LDL холестерол). Транс мазнини има в маргарина, сладкиши, бисквити, чипс и т.н. Наситени мазнини ще намерите в животинските продукти и масла, те създават значителни рискове за сърцето.

 

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Вземат се сухи, ситно надробени по 300 г корени от бял оман, репей, дилянка, стрък от върбинка, 350 г листа от широколист живовляк, 500 г стрък от овчарска торбичка и 250 г стрък от бял равнец.

При хипертония (високо кръвно). В 500 мл вряща вода се поставят по една чаена лъжичка от следните билки: глог, мента, копър и дилянка. Вари се 3 минути, след 30 минути се прецежда.

Взимат се 300 г пчелен мед, 250 г алое  и 700 мл червено вино. Алоето се измива и стрива, след което се прецежда и изстисква добре. Взима се тъмно шише и в него се смесват медът, алоето и виното.

При анемия се взимат изсушени в равни обемни части: шипкови люспи, зеле и моркови. В един литър вода се добавят 3 супени лъжици от сместа и се варят 8 минути.

Билкова смес при анемия. Взимат се равни обемни части сухи шипкови люспи, зеле и моркови.