Back to top

Почерняне на косата

Билкови рецепти: 
За подпомагането на израстването на черна и гъста коса се взимат 10 г листа от къна и 10 г листа от брахми, и се пържат в 400 мл сусамово масло. Когато се изпържат се прибавят още 10 г от тях. Това се повтаря докато 150 г листа се овъглят в маслото.  Сместа се оставя да престои така 7 дни, след което се прецежда и се съхранява в стъклен съд. С полученото масло се масажира главата.
 

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При мигрена се взимат следните билки:
цвят от лайка (Fl.Chamomillae)
корени бял оман (Rad. Inulae)
стръкове от риган (Hb. Origani)

В два литра вряла вода се слага една шепа сушени цветове от лайка. След 30 минути се прецежда и с нея се изплаква косата след като преди това е била измита. 

За подхранване при суха коса се прави следната смес: взимат се три жълтъка и се разбиват с 2 супени лъжици ром и една супена лъжица рициново масло.

При пърхот се взимат, нарязани на ситно, 2 корена чемерика и се поставят в оцет. Престояват три дни.

При мигрена се взима 5 г корени от дилянка, по 10 г цвят от лавандула и стръкове от лазаркиня, 15 г шишарки от хмел, 20 грама листа от мента и 40 г листа от маточина.