Back to top

Отвара за безсъние

Билкови рецепти: 

Безсънието може да е предизвикано от различни болестни фактори. Ето една рецепта за отвара за безсъние. Смесват се по равни обемни части ситно надробени сухи билки: листа от маточина, цвят от иглика и шишарки от хмел. В един литър вряла вода се поставят четири лъжици от сместа, оставя се да ври на тих огън за осем минути. След като отварата изстине се прецежда. Пие се четири пъти на ден по 250 мл два часа след ядене. Курса на лечение е 3 месеца, като след почивка от един месец може да се повтори.

Билкова отвара при световъртеж. Смесват се по равни обемни части сухи и ситно нарязани: стрък магданоз, стрък копър, корени анасон, и корени кимион.

Взимат се сухи ситно наситнени:
стръкове от ранилист (Hb. Betonicae) - 100.0
корени от божур (Rad. Paeoniae) - 100.0
стръкове от бял имел (Hb. Visci albi) - 40.0

Взимат се изсушени и наситнени една супена лъжица маточина и една супена лъжица мента и се запарват с 400 мл вряла вода. Запарката кисне 20 минути, след което се прецежда.

Паркинсон е неврологично заболяване. Основния видим симптом е треморът (треперенето), най-ясно забележим в пръстите на ръцете.

В 1 чаена чаша се изцежда сокът от червено цвекло и се смесва с 1 чаена чаша мед. От получената смес се приема 1 супена лъжица 4 пъти дневно 20 минути преди хранене.