Back to top

ЛАЙКА (Matricaria chamomilla L.)

Билков каталог: 
Л

Известна още като лайкучка, бяла рада, друмиче, подрумиче, попадия,

Семейство Сложноцветни - Asteraceae

Разпространение. Расте из посевите, по ливадите, поляните и пасищата, в запустели и буренясали места, покрай край пътища и населени места, до 1000 метра надморска височина. Расте на всякаква почви и издържа на студ. Разпространена е в Европа, Северна Америка и Азия.

Описание: Едногодишно тревисто растение. Голо и разклонено стъбло, високо до 60 съм. ребристо-набраздено, кухо стъбло и вретеновиден влакнест корен. На височина достига 15-60 см, с приятен аромат и вкус на ябълка. Листата са двойно до тройно пересто нарязани с тесни заострени дялове. Цветните кошнички са разположени по върховете на многобройните стъблени разклонения. Периферните цветчета са бели, езичести дълги около 8-14 мм. многобройни вътрешни жълти тръбести цветчета. Вътрешните са жълти фуниевидни, двуполови с 5 зъбчета. Цветното ложе е изпъкнало, а отвътре кухо. Плодът е продълговата кафяво-зелена семка, без хвърчилка. Растението има характерна приятна миризма и остър, възгорчив вкус. Цъфти от май до август.

Използваема част. За лечебна цел се използват цветните кошнички, брани по време на цъфтежа. Билката се бере обедно време, в слънчеви дни. Сушат се на сянка или в сушилня до 40 градуса. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място. Срок на годност на изсушената билка е една година.

Химичен състав: Съдържа етерично масло, което има зелен до син цвят, в зависимост от количеството на азулените, флавоноиди, фитостерин, витамин С, провитамин А, слузни вещества , никотинова и салицилова киселина , горчиви вещества, матрицин, апин, херниарин, кумарин, апигенин, холин, глицериди на мастни киселини, минерални соли и др.

Действие и приложение. Лайката е едно от най-известните лечебни разтения, отдавна използвана в народната медицина като лечебно растение. Използва се при заболявания на стомаха и червата, особено за малки деца (гастрит, колит), както и при възпаление на горните дихателни пътища се правят инхалации. Приема се при затруднено уриниране и възпаление на бъбреците, хематурия. Има потогонно и жлъчегонно действие, действа успокоително против спазми, противовъзпалително, антисептично, кръвоспиращо, болкоуспокояващо, зъбобол, ранички в устата, гърлобол, , главоболие, при простуда, кашлица, подуване на корема, безсъние, успокояващо средство при болезнена менструация. Прах от стрити пресни цветчета помага против хрема. Правят се лапи за налагане при рани, мокрещи екземи, пъпки и циреи. Използва се за промивки при бяло течение, както и за бани при хемороиди и потене на краката. В козметиката лайката се използва за освежаване на кожата и за поддържане на цвета на русите коси. Лечебния ефект се дължи на съдържащото се в билката етеричното масло.

Начин на употреба. Една супена лъжица се залива с една чаша вряла вода (без да се вари). Кисне докато изстине и се изпива наведнъж. Противовъзпалителното действие на лайката се дължи на хамазуленът, който се разлага много бързо във водна среда.

За инхалации. Една супена лъжица с лайка се попарва с един литър вряла вода. Главата се покрива с кърпа и се надвесва над съда, като се вдишват парите.

Студен извлек - 5 супени лъжици от билката се накисват в 400 мл студена вода, кисне в продължение на 8 часа.

Още древните гърци и римляни са използвали отвара от лайка за компреси и промивки при изгаряния, рани, циреи и др.

Известна още като лайкучка, бяла рада, друмиче, подрумиче, попадия,

Семейство Сложноцветни - Asteraceae

воловец, краставец, лисича трева, паче гнездо

Семейство - Грапаволистни – Boraginaceae

бимбилик, мечкини уши, белладона, бясно биле, вълча череша, голямо биле, див тютюн, развалниче, разгнка, отровно биле, помамница, рибарско биле, старо биле, черна отрова, велебиле