Back to top

Артериална хипертония (високо кръвно налягане)

Билкови рецепти: 

Артериална хипертония е широко разпространена в целия свят. Нормалното кръвно налягане при възрастните е 120/80 (при възрастни хора налягането е по високо). Повишеното кръвно налягане може да е първично (есенциална хипертония) или вторично (симптоматична). Вторичната хипертония е израз на различни заболявания, които предизвиква повишаване на кръвното налягане. Пример за това са бъбречни, сърдечните, ендокринните жлези, нервната система и др. Наднорменото тегло (затлъстяване) също води до повишено кръвно налягане.

Хипертонията може да бъде систолична, когато се повишава систоличното кръвно налягане над 140 мм живачен стълб, а всяко диастолично налягане над 95 мм трябва да се счита за повишено независимо от възрастта. Когато систоличното налягане е до 170-180 мм, се приема, че хипертонията е умерена, когато е над 200-220, че хипертонията е високостепенна.

Болестта се придружава с главоболие, сърцебиене, пулсиране на съдовете, виене на свят, шум в ушите, безсъние, чувство за отпадналост, кръвотечение от носа, задух, отоци и др. Повишеното кръвно налягане води до тежки атеросклеротични промени както и до инфаркт на миокарда или инсулт. Есенциалната хипертония може да засегне на по-късен етап и бъбреците.

Билките и пчелните продукти могат да доведат до понижаване на и регулиране на повишеното кръвно налягане. Ето и една билкова рецепта.

Смесват се равни обемни части изсушени и нарязани на ситно цвят от невен, цвят от глог и стрък дяволска уста. Две супени лъжици от сместа се запарват с 600 мл. вряща вода. Сместа кисне докато изстине след което се прецежда. Пие се по 150 мл. четири пъти на ден на гладно. Курса на лечение е три месеца, при нужда след почивка от един месец може да се повтори.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Сварява се добре 1 яйце, след което се потапя цялото в оцет, така че да е покрито и се затиска с капаче.

Взима се един литър вино и в него се поставят 5 супени лъжици ситно нарязани сухи стръкове полски хвощ, . Виното се оставя на топло място за три седмици.

При анемия (малокръвие) се взимат по 100 г пелин, счукани бадеми, и счукани орехови ядки.

При високо кръвно се взимат се 4 месести лимона и се измиват и изчистват от семките. Добавят се към тях и 20 листа индрише и се смилат с машинка за месо или в блендер.

Една чаша смлян ориз и една и половина чаша нишадър се смесват и се заливат с топла вода. От получената смес се правят топчета и се овалват в брашно. Вземат се три пъти на ден след ядене.