Back to top

Брей серущу шипове

Билкови рецепти: 

Извлек от билка брей. 100 г настъргани или силно наситнени корени от брей се поставят в стъклена бутилка или буркан. Заливат се с 400 мл 35 - 40 градуса ракия или разреден спирт. Оставя се да престоява 2-3 седмици след което се прецежда.

След това с направения извлек се маже болното място, като се увива се с вълнен плат за, през нощта. Да се внимава да не се предизвика изгаряния и да се маже мястото след това с мазен крем или чист зехтин. Може да се направи по същия начин и течен маслен извлек със зехтин (вместо ракия) или мехлем с мас. Добре почистените корени се смилат с машинка и се смесват със свинска мас. С получения мехлем се намазва болното място, където е шипът и се държи върху него, докато започне да се усеща щипене.

Имайте предвид, че всички части на брея са силно отровни, особено плодове. Поради това не го използвайте вътрешно.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

В стъклен буркан се поставят три пресни добре измити яйца с черупките. Покриват се с лимонов сок. Буркана се покрива и се слага в хладилника, докато черупките на яйцата се стопят.

Счуква се на ситно бял тамян и се слага в ябълков оцет. Сместа престоява няколко дни, като всеки ден се разбърква. Със сместа се маже болното място, докато болката премине.

При шипове (артроза) се взима един килограм свежи цветове от див кестен и нареждат в буркан. Заливат се с 0,5 литра спирт или силна ракия. Слага се 20 счукани таблетки аналгин.

При ишиас. Взима се един стрък от клинавиче с цвят и плод се нарязва на ситно. Ври в половин литър вода докато остане наполовина.

Извлек от билка брей. 100 г настъргани или силно наситнени корени от брей се поставят в стъклена бутилка или буркан. Заливат се с 400 мл 35 - 40 градуса ракия или разреден спирт.