Back to top

Шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум (Magnesium phosphoricum)

Хомеопатия: 
Шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум - Magnesium phosphoricum
Магнезиум фосфорикум (MgHPO4.3H2O, магнезиев дихидроген фосфат, магнезиев хидроген фосфат трихидрат, по старо наименование магнезия фосфорика, Mol. wt.: 174.33, много трудно разтворим). Основното приложение на шуслерова сол № 7 е за контролиране на спазми и болка. Действа няколко минути след прием. Когато депата му са изчерпани е необходимо да се приема по-продължително време. Оказва влияние върху производството на енергия. Влиза в състава на твърдите обвивки на костите и зъбите.
 
Магнезиум фосфорикум отговаря за всички неволеви мускулни дейности (сърдечна дейност, храносмилане и т.н.). Влияе върху емоционалния баланс при стресови ситуации, като премахва подсъзнателното напрежение. При психическо напрежение и стрес се отделя голямо количество магнезий и се покачва адреналина. Магнезиум фосфорикум  е отлично болкоуспокояващо средство при внезапни остри (пробождащи) болки. Намира приложение при заболявания на всички видове жлези.
 
Добре е бременните жени в последните седмици преди раждането да приемат шуслерова сол № 7. По този начин ще даде достатъчно енергия на организма, за да се справи с психическото и физическо натоварване по време на родилния процес и ще помогне да предотврати спазматичните болки. Може по време на самото раждане да се пие „гореща седмица“ за успокоение на болките.
 
Органи, части на тялото и депа в организма, които отговарят за него: сърце, черва, кости.
 
Признаци за дефицит. Силно изразен глад за шоколад (особено тъмен) и какао, сценична треска, гризане на нокти, обтегнати нерви, стрес, нарушения на съня, колики, крампи, мигрена, сърбеж-нервен, изчервяване при смущение.
 
Анализ на лицето: „Магнезиева червенина“ – интензивно розови петна с големината на монета вдясно или вляво от ноздрите, червени кръгли петна по шията и деколтето, зачервяване при притеснение и стрес (по шията), зачервяване от срам (временно), потрепвания на клепачите и устните, сценична треска.
 
Личностни черти. Има отворен, весел и любопитен характер. Въпреки голямото си любопитство се учи трудно, склонен е да забравя. Опитва се да бъде забелязван, защото така се чувства, че съществува. Преувеличена нервност (подсъзнателно напрежение) и е изключително чувствителен на болка. Той се чувства най-комфортно в позната семейна или приятелска обстановка.
 
Влошаване на оплакванията: голямо напрежение, стрес, студ. Подобряване на оплакванията: топлина, почивка.
 
Магнезиум фосфорикум се използва при: анална екзема, хемороиди, напрегнатост, постоянен стрес, депресия, шок, сърцебиене, спазмите от всякакъв вид - коремни спазми , крампи на краката, съдови спазми ( мигрена ), спазми на пикочния мехур , болка в пикочния мехур, силна болка и гърчове в подкрепа на медицинско лечение, астма, затруднено дишане, магарешка кашлица, спастичен кашлица, мускулни потрепвания, сърбеж, колики, нервна безпокойство и треперене, страх, трудно заспиване (безсъние), ангина пекторис, апоплексия, артериосклероза, за понижаване на холестерола, вълнение, трептене на очите, нистагъм, намигване, дискова херния, хипертония, метеоризъм, булимия, ХОББ, хроничен бронхит, запек, диабет, бебешките колики, дисменорея (болезнена менструация), менструални спазми, възпаление на яйчниците, извънматочна възпаление, епилепсия, хранителни разстройства, чернодробна стеатоза, страх от летене, възпаление на ухото, отит, възпаление на тъпанчевата мембрана, недостиг на прогестерон, скованост на ставите, бъбривост, лицеви мускулни спазми, тикове, херпес зостер, задържане на урина, инконтиненция (изпускане на урина), апетит към сладки, сенна хрема, лумбаго, ишиас, схванат врат, болки в гърба, ревматични болки, хиперхидроза, тетанус, главоболие, коронарна недостатъчност, гуша, базедовата болест, фоточувствителност, мирингит, надбъбречна недостатъчност, неврит, нервни спазми, невралгия, бъбречни колики, болки в бъбреците, инфекция на ушите, отит, отказване от тютюнопушене, интермитентно накуцване (клаудикацио), кривогледство, хълцане, морска болест, нередовна менструация, симптоми на менопауза, никнене на млечни зъби, наднормено тегло, 
 
Външно Магнезиум фосфорикум се използва под формата на мехлеми или разтворени на каша таблетки при : циркулаторни нарушения, лумбаго, хемороиди, ишиас, главоболие, болки във врата, невралгия, болки в гърба, мускулно напрежение, леки спазми на клепачите, сърбеж, при псориазис в подкрепа на медицинско лечение.
 
Магнезиум фосфорикум № 7 е единственото минерално вещество от шуслеровите соли, което се приема по по-специален начин. „Гореща седмица“ – в 125 мл вряла вода (след като водата кипне трябва да поври няколко минути) се разварят 7-10 таблетки (да не се бърка с метална лъжица). Течността се изпива бавно на малки глътки или с малка лъжичка, като се задържа в устата, трябва да се пие възможно най-горещо. По този начин Магнезиум фосфорикум действа много бързо. Магнезиум фосфорикум се използва най-често с потенциране D6, като може да се приема както всички останали соли (особено при по-продължителен прием) 3 пъти на ден по 2 таблетки за възрастни и 3 по 1 таблетка за деца. Таблетките се приемат 30 минути преди или след хранене и се оставят да се разтопят бавно в устата. Най-доброто време за прием според китайски часовник на органите (биологичния часовник) е след 19 часа.
 
 

действа върху целия организъм, но най-вече в случай на проблеми с кожата и щитовидната жлеза. Функция – пречистване и изхвърляне на токсини. Използва се при хронични кожни проблеми, когато другите шуслерови соли не са достатъчно ефективни. Прилага се, когато са налице алергична реакция на кожата или лигавицата или хронични сърбящи обриви.

Литиум  хлоратум може да се прилага при деца които са тревожни в училище и имат липса на концентрация. Може да се прилага като допълнение и подкрепа на всички други функционални соли. Комбинира се добре с шуслерова сол № 8 при проблеми с бъбречната функция и с шуслерова сол № 9 за отстраняване на киселините.
 

Купрум арсеникозум също често се използва за укрепване на имунната система. Той подпомага усвояването на желязо. На всеки човек е необходим за поддържане на тялото му, макар и в незначителни дози мед. Като важен микроелемент, той участват в транспортирането на кислород, но също така стимулира производството на червени кръвни клетки и има положителен ефект върху растежа на клетките. 

Калциевият фосфат стимулира растежа на костите, и образуването на вътрешната тъкан на костта. Ускорява заздравяването на костите след фрактури. Помага организма да регулира протеиновия баланс. Той е важно вещество за изграждането на всички видове клетки. Влияе при образуването на външната обвивка (мембрана) на всяка клетка и отговаря за състава на кръвта. В костния мозък се изграждат и червените кръвни телца. Спомага за неутрализирането на киселините и по този начин предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Може да се прилага и при мускулни спазми. Играе важна роля за контракциите на сърцето. 

Основните области на приложение на шуслерова сол № 22  са метаболизма и кожата. Показан е особено при хора, които са склонни към чести инфекции, свързани с хрема, болки в ушите или болки в гърлото, и подути лимфни възли.