Back to top

Шуслерова сол № 11 Силицея (Silicea)

Хомеопатия: 
Шуслерова сол № 11 Силицея - Silicea
Силицея (SiO2 - силициев диоксид, бяло, фино, прахообразно вещество, Mol. wt. 60.0843 g/mol, практически неразтворим) спомага за изграждането на съединителната тъкан. Силицият е втория най-разпространен елемент на земята след кислорода. Шуслерова сол № 11 се усвоява много бавно от организма и за това трябва да се приема по-дълъг период от време (понякога години). Подпомага растежа на косата и се ползва при косопад. Силицея № 11 укрепва еластичността на съединителната тъкан и подпомага намаляването на киселинността в тялото. При приемането на шуслерова сол № 11 се освобождава киселина, поради тази причина задължително трябва да се дава допълнително № 9 Натриум фосфорикум. Двете вещества се подкрепят и допълват при своето действие.
 
Силицея № 11  е важна за развитието и укрепването на кожата, косата, ноктите, костите, ставните връзки, сухожилията и съдове. Участва в образуването на колаген, който е необходим за образуването и стабилизирането на съединителната тъкан, кости, хрущяли и сухожилия. Подпомага изграждането на дентина и здравината на зъбите. Необходима е за нервната проводимост. Минералното вещество образува предимно обвивката на нервните клетки.
 
При липсата на Силицея № 11 в организма настъпва бързото и преждевременно стареене на тъканите. Минералното вещество разтваря кристализирали отлагания на пикочната киселина в ставите и така намалява болките при подагра. Бременните жени трябва да бъдат посъветвани да се приема от силициев диоксид. Високо съдържание на силиций има в овеса и ечемика.
 
Органи, части на тялото и депа в организма, които отговарят за него: съединителна и епителна тъкан: кожа, коса, нокти, нерви.
 
Признаци за дефицит. Чувствителност към светлината, раздразнени нерви („оголен нерв“), ишиас, херния, потене на краката, потене на ръцете, стрии, цепене на кожата, крехкост, преждевременно образуване на бръчки, остеопороза, чупливи нокти (лющят се на пластове), цъфтяща коса, косопад, забавено зарастване на рани и синини, лесното кръвонасядане, силни изпотявания (миришеща неприятно пот по ръцете и/или по краката).
 
Анализ на лицето: изместването на линията на косата, полиращ блясък по цялото лице (особено в областта на челото и носа), увиснали клепачи, вдлъбнатина над горния клепач, потрепване на клепачите, бръчки тип „пачи крак“, бръчки в обраста на ушите, восъчно жълт или блед цвят на кожата, малки пори, спукани капиляри в очите,
 
Личностни черти. Децата са склонни да плачат, нервни, неспокойни, свръхчувствителни, интелигентни и наблюдателни, упорити и неотстъпчиви, и имат леко забавено развитие, често обаче им липсва самочувствие и изпитват непрестанна нужда от обич. Възрастните изглеждат малко по-недохранени и склонни към слаба съединителна тъкан. Чувстват се засегнат от всичко, прекалено чувствителни. Смятат се отговорни за всичко и търсят хармония на всяка цена. Липса на жизненост, комплекс за малоценност, ядосан, когато нещо не стане веднага. Те се чувстват отговорни, ако нещо се обърка. Дори при малки поводи лицето реагира бързо и добива кисела физиономия. Свръхчувствителност към външни агресии (климатични или психични).
 
Влошаване на оплакванията: студени ръце и крака, студ, движение, стрес, разпри (психични агресии), светлина и шум. Подобряване на оплакванията: топлина, почивка, спокойствие.
 
Силицея се използва при:  аденоидна вегетация, след кървене, акне, кошмари, преждевременно стареене (като бръчки по лицето), спиране на растежа на ноктите , чупливост на ноктите и косата, язви на кожата (като фистули), косопад, ревматични ставни заболявания ( подагра , остеоартрит), синини, нарушения на формирането на костите , остеопороза, лоши зъби, кариес, с лед изгаряния, бръчки по кожата, целулит, стрии, артериосклероза, прекомерно изпотяване, бъбречни камъни, сухожилни наранявания, имунодефицит, анална екзема, апоплексия, псориатичен артрит, възпаление на окото, намигване, инконтиненция, разширяване на кръвоносните съдове, цирей, парене при уриниране, постоянно желание за уриниране, нощно уриниране, непълно изпразване на пикочния мехур, бронхит, мастит, бучки на гърдата, гърбица, холелитиаза, камъни в жлъчката, хроничното възпаление на сливиците, хроничен хепатит, хронично възпаление на черния дроб, улцерозен колит, епизиотомия, атония, депресия, диабет, световъртеж, контрактурана Дюпюитрен, нагнояване, емфизема, забавяне на развитието, изтощение, ошипяване, фибромиалгия, флексия, страх от летене, скованост на ставите, ечемик на окото, чувствителност миризма, парализа на лицето, еризипел (Червен вятър), некоординираност, катаракт, херпес зостер, деформация на Хаглунд, излишна пикочна киселина, стягане на кожата, обрив, сърбеж, пърхот, хепатит, херния, сърдечна недостатъчност, лимфом на Ходжкин, мазоли, хиперкератоза, хемороиди, инфекциозна мононуклеоза, сензорна загуба на слуха, болки в коляното, костна декалцификация, растежа на костите, разширени вени, цироза на черния дроб, блефарит, лупус еритематозус, лимфангитис, рак на лимфните възли, лимфаденопатия, мигрена, гадене, анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), болест на Мениер, множествена склероза, мускулна контрактура, мускулна парализа, мускулни потрепвания, нощно изпотяване, неврит, нервни спазми, неврастения, нервност, остеомиелит, флебит, тромбофлебит, последваща обработка на едрата шарка, полиартрит, аденоиди-подути, рахит, розацея, слабите стави, микоза, заваръчни ръце, говорен дефект, заекване, тикове, сухо око, сълзене, плач, подсичане, изкривяване на гръбначния стълб, свистящ шум в ушите.
 
Външно се използва под формата на мехлеми или разтворени на каша таблетки при: сърбеж, синини, проблеми с ноктите (например изтънели нокти, петна по ноктите, лющене), дегенеративни заболявания на ставния хрущял в подкрепа на лечението, стареене на кожата с бръчки, гнойни пъпки (жълто, гнойни корички), гноен мастит, нагнояване в костта, циреи, мазоли, подагра, пърхот, периостити, пъпна херния, стрии, подсичане.
 
Под формата на таблетки Силицея се използва най-често с потенциране D12. Обичайната доза е 3 до 5 таблетки на ден, за юноши и деца на половина. Таблетките се приемат 30 минути преди или след хранене и се оставят да се разтопят бавно в устата. Приема се завишава при остри състояния и голям дефицит до 15 таблетки дневно. Най-доброто време за прием според китайски часовник на органите (биологичния часовник) е сутрин.
 

Основните области на приложение на шуслерова сол № 22  са метаболизма и кожата. Показан е особено при хора, които са склонни към чести инфекции, свързани с хрема, болки в ушите или болки в гърлото, и подути лимфни възли.

Използва се при нарушения, при които се появява сухота на кожата и лигавиците, повишена секреция на телесните течности или подуване (оток). Подпомага образуването на слюнката, увеличава броя на червените кръвни телца, регулира секрецията на солна киселина в стомаха, участва при регулирането на алкално-киселия баланс, подобрява функционалния капацитет на бъбреците, обезврежда отровите в тялото, подпомага образуването на хрущялна тъкан и смазващото вещество в ставите.
 

Цинкум хлоратум играе важна роля на имунната система. Той участва в образуването на костите и разграждане на алкохола в черния дроб. Хората, които злоупотребяват с алкохола често страдат от недостиг на този елемент. Той също помага за защита на клетъчните мембрани.

Силицея № 11  е важна за развитието и укрепването на кожата, косата, ноктите, костите, ставните връзки, сухожилията и съдове. Участва в образуването на колаген, който е необходим за образуването и стабилизирането на съединителната тъкан, кости, хрущяли и сухожилия. Подпомага изграждането на дентина и здравината на зъбите. Необходима е за нервната проводимост. Минералното вещество образува предимно обвивката на нервните клетки.

Калциевият фосфат стимулира растежа на костите, и образуването на вътрешната тъкан на костта. Ускорява заздравяването на костите след фрактури. Помага организма да регулира протеиновия баланс. Той е важно вещество за изграждането на всички видове клетки. Влияе при образуването на външната обвивка (мембрана) на всяка клетка и отговаря за състава на кръвта. В костния мозък се изграждат и червените кръвни телца. Спомага за неутрализирането на киселините и по този начин предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Може да се прилага и при мускулни спазми. Играе важна роля за контракциите на сърцето.