Back to top

Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум (Calcium Fluoratum)

Хомеопатия: 
Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум - Calcium Fluoratum
Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум (CaF2 - калциев флуорид, по ранно наименование: калкареа флуорика  или калциум флуорикум, Mol. wt.:78.076 g/mol, практически неразтворим) е солта за защита и еластичност. Това минерално вещество е основно за човешкия организъм. Изгражда основно емайла на зъбите, както и повърхността на костите. Важно е за съединителната тъкан (еластичност), сухожилията и ставните връзки, отговаря за еластичността на кожата. Калциум флуоратум е включен във всички клетъчни процеси, при които са необходими за еластичност на клетки, тъкани, органи и носещи конструкции на тялото. При липса на Калциум флуоратум страда еластичността на междупрешленните дискове, което може да доведе до дискова херния. 
 
Депа в организма: зъбен емайл, еластични тъкани (съединителна тъкан), съдови стени, периост, кости, епидермис.
 
Шуслерова сол № 1 действа много бавно (месеци или години) и за това трябва да се взима дълго време. Признаци за дефицит на Калциум флуоратум е когато се наблюдава прекалено много рогово вещество,мазоли, загрубяла кожа, разкъсвания и напукване, кариес, разширени вени, спукани капиляри, плоскостъпие, деформации на стъпалото, изкривена стойка, хипермобилност, смъквания на органи, остеопороза, твърди, но чупливи нокти или са много меки и се огъват, твърди жълтеникави длани, напукани върхове на пръстите, тънки коси които се късат лесно, пърхот, фимоза, втвърдени сухожилия.
 
Калциум флуоратум е много важен по време на бременност не само заради еластичността на корема и предпазване от стрии, но и заради плода, който също има необходимост от него. Той е полезен и за периода след раждането на детето.
 
При образуването на хрущялната тъкан за да може да се подържа еластична освен Шуслерова сол № 1 се добавя № 8 Натриум хлоратум и № 17 Магнезиум сулфурикум. При калциране на костите в комбинация с № 2 Калциум  фосфорикум. Калциум флуоратум заедно с № 7 Магнезиум фосфорикум е определящ за изграждането на костите и зъбния емайл. Много добре се комбинира всички други останали функционални средства и подкрепя техните действия, често се комбинира със соли № 2, 3, 7, 8 и 11.
 
При калциране на жлезисти структури, за тяхното разграждане на вкалцявания се дава шуслерова сол №1 в комбинация с шуслерови сол №4 и №9.
 
Анализ на лицето: червеникаво-черно оцветяване около очите, квадратни бръчки около очите (предимно под вътрешния край на долния клепач), колкото по-ситни са бръчките, толкова по-голям е недостигът, бръчки тип "пачи крак“,  фина лъскава кожа („лакиран“ блясък), напукани устни, разкъсани ъгълчета на устата,  синкави устни, нацепен език, прозрачни зъби.
 
Личностни черти. Хората, които характерът им има връзка с Калциум флуоратум често се смятат спецове. Те са по-духовни, разбират живота като процес на постоянно усъвършенстване. Полагат много усилия и търпение докато намерят своето място в живота. Когато смятат, че са открили своето място те влагат много енергия, за да го запазят. Стига се до закостенялост. Имат голямо желание да са в хармония между материалния свят и духа, но често се колебае между крайния материализъм и духовността. Често им липсва чувство за реалност и практичност. Важно е да правят добро впечатление. Лицето му се вкаменява, замръзва. Основите на това състояние са започнали в детството. Детето смята, че най-голямата победа в живота е да бъде приет от околните, няма усещане за собствената си стойност, а чака оценка от другите. Той е капсулована личност, склонна към депресивни настроения, чувстват се ограничени, апатични, липса на ласки.
 
Влошаване на оплакванията: от студ, влажно и студено, обездвижване, променливи температури. Подобряване на оплакванията: от топлина и лека подвижност.
 
Калциум флуоратум се използва за: разширени вени, хемангиом, увисване на кожата, стрии, напукана кожа, бръчки, предотвратява появата на целулит, белези, втвърдени пустули, чувствителни зъби, никнене на млечни зъби, кариес, чувствителни венци, пародонтоза, псориазис, имунодефицит, акне, остеопороза (чупливи кости), артериосклероза, псориатичен артрит, рахит, навяхване, изкълчване, напукани устни, дискова херния, фрактура, конюктивит, бучки на гърдата, подуване на гърдата, чупливи нокти, гъбички на ноктите, чуплива коса, цъфтящите краища на косата, оплешивяване, изкривяване на гръбначния стълб, ошипяване, скованост на ставите, слаби стави, дръпне в сухожилието, холелитиаза, за понижаване на холестерола, хроничното възпаление на сливиците, анална фистула, хемороиди, анални екзема, брадавици, емфизема, замръзване, възстановяване на матката след раждане, ечемик на окото, парализа на лицето, доброкачествен тумор, херния, сърдечна недостатъчност, катаракта (перде), сензорна загуба на слуха, възпаление на хрущяла, гуша, цироза на черния дроб, херпеси, язва на стомаха, менструални спазми, плоски стъпала, гастроезофагеален рефлукс, глухота, мазоли, тендинит, замъглено зрение, чупливи нокти, схванат врат, нередовна менструация, симптоми на менопауза. 
 
Много често Калциум флуоратум влиза в състава на смеси за външно приложение. Външното приложение има доста бърз ефект.
 
Под формата на таблетки Калциум флуоратум  най-често се използва с потенциране D12 (практически неразтворим). Обичайната дозировка е от 1 до 5 таблетки на ден. При деца и бебета дозата се намалява до 1 таблетка дневно. Таблетките се приемат 30 минути преди или след хранене и се оставят да се разтопят бавно в устата. Най-доброто време за прием според китайски часовник на органите (биологичния часовник) е след 19 часа.

Използва се при различни гинекологични заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, централната нервна система, имунната система, черния дроб и опорно-двигателния апарат. Използва се при нарушения на съня, часовата разлика или проблеми със съня при работа на смени (действа на епифизната жлеза, която стимулира образуването на хормон мелатонин).

Шуслерова сол № 20 подпомага отделянето и храносмилането. Влияе върху мускулите на вътрешните органи, черен дроб, нервна система, мозък. Признаци на дефицит забравяне, мудност, деменция, колики от газове, сухи тъкани. Следователно, може да се използва при спазми на храносмилателната и дихателната система.

Натриум фосфорикум стимулира обмяната на веществата и подкрепя всички горивни процеси в организма. Необходим е за разграждането на мазнините до мастни киселини, помага за разграждане на въглехидратите. Действа бавно и за това трябва да се приема много продължително време.

Цинкум хлоратум играе важна роля на имунната система. Той участва в образуването на костите и разграждане на алкохола в черния дроб. Хората, които злоупотребяват с алкохола често страдат от недостиг на този елемент. Той също помага за защита на клетъчните мембрани.

Купрум арсеникозум също често се използва за укрепване на имунната система. Той подпомага усвояването на желязо. На всеки човек е необходим за поддържане на тялото му, макар и в незначителни дози мед. Като важен микроелемент, той участват в транспортирането на кислород, но също така стимулира производството на червени кръвни клетки и има положителен ефект върху растежа на клетките.