Back to top

Хомеопатия при подагра

Причините за подагра и пристъпи на подагра са отлагания на пикочната киселина, които водят до внезапно много болезнено възпаление на ставите. То се характеризира с: хиперурикемия, повтарящи се артритни кризи, натрупвания на урати, възпалените на китките и подути червени стави, болка при допир. Особено често се засяга големият пръст, после коляното, пръстите и лакътните стави. Болеста е свързана с нездравословните хранителни навици. Ако болестта стане хронична, постепенно започва да унищожава ставите. Едно късно усложнение на хроничната подагра са бъбречните увреждания и летаза.

Лекарства в обострената фаза на подагра

Bryonia обикновено когато началото на кризата е постепенна. Ставата има възпалителен червен оток, болка при допир, болката е остра, влошава се от най-малко движение, подобрява се от почивка. Потенция D12

Rhus toxicodendron Ставата е оточна, с тъмночервен цвят, болката се влошава при покой. Подобрява се от непрекъснато движение и от топли компреси. Потенция D30 .

Ledum Ако отокът на ставите е блед на външен вид (не е типичен, силно зачервен оток). Болката се засилва нощем в топло легло, подобрява се от потапяне в студена вода. Болката започва от краката, се издига от долната до горната част, често се появява напречно : дясното бедро , лявото рамо . Ledum е полезен и след злоупотреба с Colchicum.  Потенция D12.

Arnica може да бъде показна при подагра, особено при кризи вследствие на физическо усилие или от носене на неудобни обувки. Има силна болка, виолетов на цвят оток,ставата е силно чувствителна при допир, подобрява се от топло.Потенция D12.

Colchicum остри болезнени състояния на ставите, силна чувствителност на допир, по-лошо вечер и през нощта, влошаване от студ и движение, подобряване чрез топлина и почивка. Миризмите в кухнята предизвикват силно гадене. Потенция  D6 .

Apis mellifica ставите са оточни, цветът им е розов и прозрачен, болките са парещи е боцкащи, подобрява се от студено. Потенция  D12.

Lachesis при псевдофлегмонозните форми, особено подходящ при алкохолици. Потенция  15CH.

Основни лекарства за терен при подагра: Sulfur, Lycopodium, Calcarea carbonica, Ledum, Berberis vulgaris, Benzoicum, Benzoicum acidum

Трябва задължително да се спазва диета при подагра. Нездравословното хранене обостря подаграта. Приемат се  приема много течности, Приема на подходяща храна се прави 4-5 пъти на ден, без преяждане. От менюто да се изключват всички субпродукти (дробчета, бъбречета, шкембе и т.н.), мазнина особено говежда и овча, пушени храни, консерви, хайвер, боб, леща и грах, гъби, шоколад, силните подправки, пикантното, горчица, черен пипер, хрян. Да се ядат повече плодове и зеленчуци (без малини, смокини и боровинки, сини сливи, патладжан).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разширени вени (варици) са видими на повърхността на кожата нагънати вени с инсуфициентни клапи.

Хемороидите са подути и възпалени вени в ануса и долната част на ректума, които могат да бъдат резултат от запек или от повишения натиск върху тези вени по време на бременност или раждане или от по

Лекува ли хомеопатията витилиго са се опитали да проучат индийски изследователи и са публикували своите резултати в края на 2017 г.

Причините за подагра и пристъпи на подагра са отлагания на пикочната киселина, които водят до внезапно много болезнено възпаление на ставите.

Акне вулгарис е много често срещано заболяване в дерматологията, което се характеризира с невъзпалителни комедони и възпалителни папули, пустули и нодули. Засяга предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, области, в които мастните жлези са в най-голямо количество. Естетичният проблем, води не рядко до отражение върху психичното състояние на пациента и може да предизвика депресия.