Back to top

Коклюш

Билкови рецепти: 

Магарашката кашлица (коклюш) е заразно заболяване на дихателните пътища, често срещано при децата. Симптомите в началния стадий включват силна хрема, лека температура, сълзотечение, упорита кашлица, която постепенно се влошава и започва да звучи като лаене. В късния стадий детето има кашлични пристъпи, обикновено се свива (навежда) докато кашля, лицето му се зачервява, после посинява и продължават до изчерпване на поетия въздух. Следва шумно поемане на въздух, наподобяващ рев на магаре. След поемането на въздух следват нови пристъпи. При малки деца често пристъпа завършва с повръщане. Кашлицата се явява по-често нощем, и то след полунощ. Понякога след пристъп болното дете изхрачва бяла прозрачна лига, храчка. При възрастни заболяването протича по-леко и често липсват типичните пристъпи на магарешката кашлица, имат по-скоро хронична суха кашлица.

Взимат се по 30 грама корени от коприва и счукан див кестен, 20 грама ясен и се смесват добре. От получената смес се взимат 3 супени лъжици и се варят на тих огън в 1 литър вода в продължение на 15 минути. Отварата се прецежда и се пие топла 3 пъти на ден по 1 кафена чашка заедно с бучка небетшекер.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

В един литър ракия се поставят 5 счукани глави кромид лук и 1-2 жълтъка от пресни яйца. Сместа кисне една седмица и се пие по една супена лъжица през два часа до желания резултат.

При бронхит се смесват равни обемни части ситно нарязани сухи следните билки: цвят ос длез, листа от подбел, стрък от мащерка, семе от копър и анасон.

Взима се една черната ряпа и се измива добре. Отрязва се с нож горната част и се издълбава дупка във вътрешността. В дупката се слага мед.

При влажна кашлица за подпомагане на отхрачването се взема 500 грама лук, 400 г захар, 1 литър вода и 50 гр мед. Нарежете лукът и след това го сложете в тенджера с вода, добавете и захарта.

Сваряват се заедно в произволно количество плодовете на кисели сливи, ябълки и диви круши. Прибавя се едно пакетче анасон. Водата не се прецежда.