Back to top

Бронхит

Билкови рецепти: 

За лечение на остър бронхит се взимат изсушени и ситно нарязани: Плодове от драка - 50 г Стръкове от слез - 30 г Листа от живовлек - 30 г Листа от градински чай - 30 г Стръкове от ефедра - 30 г Листа от волски език - 30 Семена от лен - 30 г Цветове от липа - 20 г Цветове от иглика - 20 г Билките се смесват добре. В 500 мл вряща вода се слагат 2 супени лъжици от сместа, врят 5 минути След като киснат два часа билките се прецеждат и се пият 4 пъти преди ядене по 100 мл, отварата се подслажда с пчелен мед.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Взимат се наситнени и изсушени от следните билки:
корени от бял оман - 100 г
корени от кръвен здравец - 100 г
стръкове камшик - 80 г
стръкове хвощ - 50 г

Взимат се 2 супени лъжици нарязани корени от бамя, заливат се с 500 мл вряла вода. След 1 час се прецежда и се добавя захар или мед. Взема се по 1 супена лъжица 6-8 пъти на ден.

При силна и мъчителна кашлица се прави запарка от равни обемни части сухи и нарязани волски език, подбел, борови връхчета, анасон, бял риган, агримония, градински чай, листа от горска теменуга и сл

Коклюшът е силно заразно заболяване на дихателните пътища. Проявява се от 7 до 10 дни след заразяването. Най-често боледуват децата от 1 до 5–6-годишна възраст, но заболяват и по-големи, а дори и възрастни хора. При възрастните заболяване протича сравнително по-леко.

При влажна кашлица за подпомагане на отхрачването се взема 500 грама лук, 400 г захар, 1 литър вода и 50 гр мед. Нарежете лукът и след това го сложете в тенджера с вода, добавете и захарта.