Back to top

Хепатит (жълтеница)

Билкови рецепти: 

Хепатита е инфекциозно възпаление на черния дроб. Урината потъмнява, кожата пожълтява и/или очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария изпражненията са бели. Болки в дясното подребрие, подуване на корема, упорит сърбеж и отпадналост.

Отвара. Смесват се равни обемни части ситно нарязани и изсушени корени от ангелика, кора от дъб, стръкове от пелин и полски хвощ. Сместа се обърква добре и от нея се взимат две супени лъжици от сместа и се варят в 600 мл вода 8 минути. Кисне до изстиване и се прецежда, пие се 4 пъти по 150 мл два часа след ядене. Курс на лечение 2-3 месеца. Да се спазва диета.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Добре се смесват силно наситнени по 20 грама от следните билки: жълт кантарион, бял равнец, росопас, змийско мляко, пчелник, жълта акация (да не се превишава дозата, отровна е!), плод кисел трън, м

Холецистит представлява възпаление на жлъчния мехур. Взимат се по 50 грама наситнени от следните билки: листа от мента, стръкове от росопас, коренища от пирей и стръкове от пчелник.

При отравяне се взима по 200 мл сок от  домати, моркови и зеле. Трите сока се смесват и към тях се прибавя сока от два лимона. Пие се вместо вода през деня.

При чернодробна цироза се смесват добре следните билки:
коренища от кръвен здравец (Rhiz. Geranii sang.) - 200.00
шишарки от хмел (Strobili Lupuli) - 30.00

Смесват се в равни обемни части ситно нарязани
- сухи листа от глухарче
- листа мента
- стрък от градински пелин (Artemisia absinthium)
- стрък пчелник