Back to top

Аконитум напелус (Aconitum napellus) Самакитка

Аконитум напелус e многогодишно растение с далновидни листа от семейство Ranunculaceae. Цветовете са събрани в дълъг гъст клас и достигат до 1 м височина, на цвят са тъмно пурпурно до синьо-лилаво. Коренът е месест и черен на цвят. От него излизат няколко прави и високи стъбла. Този вид аконитум произхожда от Средна и Южна Европа, среща се и у нас . Често използвано растение в озеленяването. Цъфти през месеците юли-август. Растението може да се срещне и с името Омаяк. Тинктурата майка се приготвя от цялото растение в края на периода на цъфтежа Съдържа силно токсичния алкалоид аконитин, както и следи от тирамин и допамин. В химичния състав на растението има още и инозит, захари, смоли. При локалното приложение води до изгаряне.

Токсикология. Аконитум напелус има силно отровно действие. В древни времена са мазали върховете на копията и стрелите с него при лов и битки. Действието на отровата се изразява със стомашно чревни нарушения (слюнотечение, гадене, повръщане, диария), чувство на сърбеж и мравуч-кане по кожата, мускулни потрепвания, последвани от неврологични и сърдечно съдови нарушения, нарушено равновесие, затруднена походка, загуба на съзнание, гърчове, довеждащи до кома и смърт. Смъртната доза на аконитина е 5 мг. Смъртта настъпва от парализа на дихателния център.

Симптоми. Ритъмни нарушения на сърдечната дейност, усещане за изтръпване и боцкане в областа на лицето, езика , устните, и крайниците, състояние на страх, тревожност; физическо и психическо безпокойство , страх, е най-характерната проява на Самакитка. При остра, внезапна и насилствена инвазия, с висока температура. Болните не искат да бъдат докосвани имат суха пареща при допир кожа. Внезапна загуба на сила (астения), световъртеж. Оплаквания и напрежение, причинено от излагане на сухо, студено време и студен въздух, също оплаквания от много топло време , спазми на храносмилателния тракт. Първо средство при възпаления, възпалителна треска. Грип.

Подобрение, при поява на изпотяване.
Влошаване, от силен и внезапен студ.

Основни показания:
- Силно повишаване температурата на тялото, слънчево изгаряне, топлинен или слънчев удар със суха кожа.

Дозировка - по 5 гранули на час 9, 15, 30 CH на всеки час, при подобрение или се появи изпотяване, после се намалява честотата на приема до четири пъти дневно.

- ларингит, вследствие от излагане на студено (често придружени и от температура)

Дозиравка - по 5 гранули Аконитум напелус 9 СН на всеки 10 минути от началото на изява на симптомите.

- отит, болките се появяват през нощта или след излагане на студ

Дозировка - по 5 гранули на всеки половин час, докато са силни болките.

- невралгии, невралгия на троичния нерв, лицеви парализи, безпокойство, безсъние

Дозировка - Аконитум напелус 15, 30 CH по 5 гранули четири пъти дневно, при подобрение постепенно се намалява честотата на приема до веднъж седмично.

- отскоро възникнало безсъние, кошмари, най-вече около полунощ, придружено със страх, хиперестезия, известна възбуда.

Дозировка - Аконитум напелус 9, или 30 CH по 5 гранули преди лягане до изчезване на симптомите.

- тахикардия (сърцебиене) особено в следствие на страх или рязка температурна промяна, високо кръвно налягане с характерния твърд пулс, придружена от конгестивно зачервяване на лицето, както и при хеморагии вследствие от високото кръвно налягане.

Дозировка - Аконитум напелус 15 или 30 CH по 5 гранули през два три часа до подобрение.

- нощни палпитации

Дозировка - по 5 гранули на ден, като при криза курса на прием може да се повтори.

- аменорея (липса на менструация) вследствие на стрес и уплаха

Дозировка - 10 гранули Аконитум напелус 9 СН през първия ден, 10 гранули Аконитум напелус 15 СН през втория ден и 10 гранули Аконитум напелус 30 СН през третия ден.

Аконитум напелус се използва в началото на остро заболяване и е изключително полезен при заболявания които настъпват внезапно и симптомите са силно изявени. Действието му е бързо, но краткотрайно.

Аконитум напелус e многогодишно растение с далновидни листа от семейство Ranunculaceae.