Back to top

Прави ли ни кафето по-умни?

Пиеш кафе, защото си умен или си умен, защото пиеш кафе? Това е въпрос сходен с тоя кое е първо яйцето или кокошката.
 
Има все повече доказателствата, че редовната консумация на кафе, чай и тъмен шоколад (какао) могат да подобрят здравето на мозъка и могат да намалят рисковете свързани с възрастта невродегенеративните нарушения. 
 
Множество проучвания в невронауката и кофеина са открили различни ползи на кафето и кофеина за здравето. Кофеинът показва признаци за защита на мозъка от болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Това се дължи на метилксантините - химически съединения, намиращи се в кафето - които могат да защитят невроните срещу дисфункция и смърт. 
 
Проучване, проведено в университета Окаяма, установява, че кафеените съединения и хлорогенната киселина имат антиоксидантни свойства, по-специално върху жлъчната жлеза. Кофеинът прави мозъка ви по-гъвкав и еластичен.
 
Учени са провели опити с мишки на възраст която би отговаряла на 70 години при хората. Мишките имали отчетливи признаци на умствена слабост. Половината от тях получавали добавка от кофеин с питейната си вода, останалите получавали обикновена вода. След два месеца приемалите кофеин мишки се представяли значително по-добре, а паметта им започнала да се нормализира.
 
Проучванията показват, че кафето и чаят намаляват не само риска от болестта на Алцхаймер, но и от рак на мозъка.
 
В кафето има и други важни съединения – фенилиндани, които се образуват по време на процеса на печене на кафето. Учените казват, че колкото по-тъмно е кафето, толкова е по-голямо количеството на тези съединения. Фенилинданите потискат растежа на протеини, които са свързани с превенция от дегенеративни мозъчни заболявания - Алцхаймер и Паркинсон.