Back to top

Ходенето до тоалетната през нощта може да е признак за високо кръвно налягане

Ходенето до тоалетната през нощта може да е знак за високо кръвно налягане, според резултатите от ново проучване в Япония.

Предишни изследвания в Япония съобщават, че високият прием на сол е свързан с ноктурия (честото ставане през нощта за уриниране). В сравнение със западните страни, хората в Япония ядат повече сол и е по-вероятно кръвното им налягане се повишава. Това означава, че хората в Япония са изложени на по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане .

В новото проучване са изследвали връзката между ноктурия и хипертония. В изследването са участвали 3 749 души, които са имали ежегодни здравни прегледи през 2017 г. Кръвното налягане е измервано и информацията за ноктурията е получена чрез въпросник.

Ставането през нощта за уриниране е свързано с 40% по-голям шанс за хипертония, казва д-р Сатоши Конно. И колкото повече са посещенията в тоалетната, толкова по-голям е рискът от хипертония.

От 1882 участници, отговорили на въпросника, 1295 (69%) са имали ноктурия. Д-р Конно каза, че резултатите не доказват причинно-следствена връзка между ноктурия и хипертония. Връзката може да бъде повлияна от различни фактори, включително начин на живот, прием на сол, етническа принадлежност и генетичен произход.

Хипертонията е водещата глобална причина за преждевременна смърт. За това се препоръчва здравословен начин на живот, ограничаване на солта, умерен прием на алкохол, здравословно хранене, редовни физически упражнения, контрол на теглото и спиране на пушенето.