Back to top

Нервна система

Паркинсон

Събират се мравки и се поставят торбичка завързана отгоре. Торбичката се развързва и в нея бързо се слага болната ръка или крак и отново се завързва. Държи се до поява на чувствителност. Прави се 1-2 пъти в седмицата до желания резултат.

Главоболие

Взимат се изсушени и наситнени в равни обемни части следните билки: листа от мента, стрък цариче и стрък от велигденче, след което се смесват добре. От получената смес се взимат две супени лъжици и се запарват в 500 мл вряла вода.

Невроза

Взимат се изсушени и наситнени от следните билки: цвят от лавандула, цвят от глог, цвят от полски мак, стрък босилек, стрък от хвощ, стрък комунига, шишарки от хмел по 50 г и 20 г корени от дилянка.

Невроза

Взимат се изсушени и наситнени една супена лъжица маточина и една супена лъжица мента и се запарват с 400 мл вряла вода. Запарката кисне 20 минути, след което се прецежда. Пие се студена, 3 пъти на ден по една винена чаша преди ядене.

Невроза

Вземат се равни тегловни части наситнени билки от: хмел, мащерка, маточина, комунига, лазаркиня, дилянка, зайча сянка, мента, босилек, иглика (цвят). Две супени лъжици от сместа се запарват с 500 мл вряла вода и киснат цяла нощ.

Неврастения

При неврастения се взимат 10 грама корени от дилянка и се варят 8 минути в 200 мл вода. След като изстине отварата се прецежда и се пие по една супена лъжица през два часа.

Невралгия

Невралгията е заболяване което засяга функциите на периферните нерви. Причините могат да бъдат различни: травми, инфекции, не добро оросяване и т.н.

Безсъние

При безсъние да се вземат равни обемни части ситно наситнени от следните сухи билки: листа от маточина, цвят от иглика и шишарки от хмел. В един литър вода се варят 4 супени лъжици от сместа 8 минути.

Страници

При неврастения се взимат следните билки:
Стръкове от комунига (Hb. Meliloti) – 50,0
Цветове от лавандула (Fl. Lavndulae) – 40,0

Паркинсон е неврологично заболяване. Основния видим симптом е треморът (треперенето), най-ясно забележим в пръстите на ръцете.

Взимат се сухи ситно наситнени:
стръкове от ранилист (Hb. Betonicae) - 100.0
корени от божур (Rad. Paeoniae) - 100.0
стръкове от бял имел (Hb. Visci albi) - 40.0

При неврастения се взимат 10 грама корени от дилянка и се варят 8 минути в 200 мл вода. След като изстине отварата се прецежда и се пие по една супена лъжица през два часа.

При безсъние да се вземат равни обемни части ситно наситнени от следните сухи билки: листа от маточина, цвят от иглика и шишарки от хмел.

Subscribe to Нервна система