Back to top

Гастрит

Билкови рецепти: 

При гастрит с понижена киселинност, в рамките на месец, болният трябва да яде половин чаша кисело зеле, и да пие същото количество сок от зеле сутрин. Половин един час след приема на зелевия бульон, се пие смес от следните билки:

жълт кантарион - 40,0 г
червен кантарион - 40,0 г
бял равнец - 30,0 г
синя жлъчка (дива цикория) - 30,0 г
росопас - 20,0 г

Ако болния има склонност към запек, се добавя 15 г кора от зърнастец. Билките се разбъркват добре. Взима се от тази смес 2 супени лъжици и се залива с 1 литър студена вода (прави се всеки ден вечерта) и се оставя за една нощ. На сутринта се вари в продължение на 5 минути, като се брои от началото на кипене. След половин час се прецежда. Отварата се пие на 5 приема, първия се приема половин час след зелевия бульон, след това се закусва. Останалата смес се разделя на 4 и се пие един час след ядене.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Смесват се изсушени и ситно надробени:

При гастрит с увеличена стомашна киселинност, да се взима сутрин и вечер по 30 грама мед, а на обяд по 40 грама, разтворен в хладка вода, един час и половина преди ядене.

При гастрит се взимат: 30 г стрък росопас, по 20 г стрък синя жлъчка, стрък званика, стрък червен кантарион и 10 г стрък бял равнец.

Една супена лъжица риган се слагат в 500 мл вряла вода. Ври 1 минута. След като изстине се прецежда. Пие се 4 пъти дневно, по 1 винена чаша 15 минути преди хранене.

Взимат се сухи наситнени цветове от лайка, листа от мента, стръкове босилек, корени от черен оман и стръкове от звъника.