Back to top

Шуслерови соли 1-27

Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум (Calcium Fluoratum)

Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум - Calcium Fluoratum

Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум (CaF2 - калциев флуорид, по ранно наименование: калкареа флуорика  или калциум флуорикум) е солта за защита и еластичност. Това минерално вещество е основно за човешкия организъм. Изгражда основно емайла на зъбите, както и повърхността на костите. Важно е за съединителната тъкан (еластичност), сухожилията и ставните връзки, отговаря за еластичността на кожата. Калциум флуоратум е включен във всички клетъчни процеси, при които са необходими за еластичност на клетки, тъкани, органи и носещи конструкции на тялото. 

Шуслерова сол № 2 Калциум фосфорикум (Calcium phosphoricum)

Шуслерова сол № 2 Калциум фосфорикум - Calcium phosphoricum

Калциевият фосфат стимулира растежа на костите, и образуването на вътрешната тъкан на костта. Ускорява заздравяването на костите след фрактури. Помага организма да регулира протеиновия баланс. Той е важно вещество за изграждането на всички видове клетки. Влияе при образуването на външната обвивка (мембрана) на всяка клетка и отговаря за състава на кръвта. В костния мозък се изграждат и червените кръвни телца. Спомага за неутрализирането на киселините и по този начин предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Може да се прилага и при мускулни спазми. Играе важна роля за контракциите на сърцето. 

Шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум (Ferrum phosphoricum)

Шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум - Ferrum phosphoricum

Ферум  Фосфорикум е средство в началния етап на всички възпалителни заболявания и инфекции: пресни рани, натъртвания, навяхвания, кървене, изгаряния, слънчево изгаряне, диария / запек, дефицит на желязо, имунна недостатъчност, студени ръце и крака, възпалени нерви, ишиас, тенис лакът, загуба на слуха, шум в ушите. Най-общо средство на обмяната на веществата в организма и регулатор на железния баланс.

Шуслерова сол № 4 Калиум хлоратум (Kalium chloratum)

Шуслерова сол № 4 Калиум хлоратум (Kalium chloratum)
Шуслерова сол № 4 се препоръчва като средство във втория етап на болестта (в първия етап № 3 Ферум Фосфорикум), преди да стане хронична. В този етап има изобилно изпотяване, вискозни слузни (жилави) секрети, кашлица, подуване на лимфните възли и/или силна болка. Той е отговорен и за функционирането на нервите и мускулите. Играе важна роля при формирането на лигавичните секрети. Регулира вискозитета на кръвта. Тази сол стимулира млечните жлези и е необходима при кърменето заедно с № 8 Натриум хлоратум за повече кърма.
 

Шуслерова сол № 5 Калиум Фосфорикум (Kalium phosphoricum)

Шуслерова сол № 5 Калиум Фосфорикум Kalium phosphoricum

Калиум Фосфорикум е антисептично средство в биохимията. Той може да въздейства невероятно бързо в тежки случаи, но при силно изтощение трябва да се приема дълго време. Спомага за обезвреждането на определени токсини (също гниещи отрови), подходящ при болестни процеси със симптоми на загниване. При тези процеси обикновено се излъчва неприятна миризма в урината, фекалиите, дъхът или потта.

Шуслерова сол № 6 Калиум Сулфурикум (Kalium sulfuricum)

Шуслерова сол № 6 Калиум Сулфурикум - Kalium sulfuricum

Използва се когато е налице възпаление в третия стадий на дадено заболяване, т.е. кашлица или подобни оплаквания, които са съществували в продължение на няколко дни. По време на тази фаза, тялото започва естествения процес на регенерация. Калиевият сулфат подкрепя този оздравителен процес. Недостигът му води до повишаване на киселинното съдържание на клетката. 

Шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум (Magnesium phosphoricum)

Шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум - Magnesium phosphoricum

Магнезиум фосфорикум отговаря за всички неволеви мускулни дейности (сърдечна дейност, храносмилане и т.н.). Влияе върху емоционалния баланс при стресови ситуации, като премахва подсъзнателното напрежение. При психическо напрежение и стрес се отделя голямо количество магнезий и се покачва адреналина. Магнезиум фосфорикум  е отлично болкоуспокояващо средство при внезапни остри (пробождащи) болки. Намира приложение при заболявания на всички видове жлези.

Шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум (Natrium chloratum)

Шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум - Natrium chloratum
Използва се при нарушения, при които се появява сухота на кожата и лигавиците, повишена секреция на телесните течности или подуване (оток). Подпомага образуването на слюнката, увеличава броя на червените кръвни телца, регулира секрецията на солна киселина в стомаха, участва при регулирането на алкално-киселия баланс, подобрява функционалния капацитет на бъбреците, обезврежда отровите в тялото, подпомага образуването на хрущялна тъкан и смазващото вещество в ставите.
 

Шуслерова сол № 9 Натриум фосфорикум (Natrium phosphoricum)

Шуслерова сол № 9 Натриум фосфорикум - Natrium phosphoricum
Натриум фосфорикум стимулира обмяната на веществата и подкрепя всички горивни процеси в организма. Необходим е за разграждането на мазнините до мастни киселини, помага за разграждане на въглехидратите. Действа бавно и за това трябва да се приема много продължително време.

Шуслерова сол № 10 Натриум сулфурикум (Natrium sulfuricum)

Шуслерова сол № 10 Натриум сулфурикум - Natrium sulfuricum
Шуслерова сол № 10 има изключително бърз ефект при диария, гадене стомашно-чревни възпалителни състояния, колики, придружени с газове. При хронични претоварвания в обмяната на веществата свързани със задържане на вода в тялото е нужен продължителен прием, за да се постигне успех. Стимулира образуването на жлъчен сок в черния дроб. Контролира хранителното вещество гликоген.
 

Страници

Цинкум хлоратум играе важна роля на имунната система. Той участва в образуването на костите и разграждане на алкохола в черния дроб. Хората, които злоупотребяват с алкохола често страдат от недостиг на този елемент. Той също помага за защита на клетъчните мембрани.

Шуслерова сол № 4 се препоръчва като средство във втория етап на болестта (в първия етап № 3 Ферум Фосфорикум), преди да стане хронична. В този етап има изобилно изпотяване, вискозни слузни (жилави) секрети, кашлица, подуване на лимфните възли и/или силна болка. Той е отговорен и за функционирането на нервите и мускулите. Играе важна роля при формирането на лигавичните секрети. Регулира вискозитета на кръвта. Тази сол стимулира млечните жлези и е необходима при кърменето заедно с № 8 Натриум хлоратум за повече кърма.
 

Силицея № 11  е важна за развитието и укрепването на кожата, косата, ноктите, костите, ставните връзки, сухожилията и съдове. Участва в образуването на колаген, който е необходим за образуването и стабилизирането на съединителната тъкан, кости, хрущяли и сухожилия. Подпомага изграждането на дентина и здравината на зъбите. Необходима е за нервната проводимост. Минералното вещество образува предимно обвивката на нервните клетки.

Използва се при различни гинекологични заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, централната нервна система, имунната система, черния дроб и опорно-двигателния апарат. Използва се при нарушения на съня, часовата разлика или проблеми със съня при работа на смени (действа на епифизната жлеза, която стимулира образуването на хормон мелатонин).

Калиум йодатум влияе благоприятно на хората, които страдат от депресивно настроение. С шуслерова сол № 15 може да се получи бърз ефект при главоболие и други нервни разстройства. В допълнение, има положителен ефект върху сухожилията, ставните връзки, костите, кожата и съединителната тъкан.

Subscribe to Шуслерови соли 1-27