Back to top

Комбинации от шуслерови соли при стрес и нервност

Нервната система контролира жизнените процеси в тялото. Чрез взаимодействието на сетивните клетки и нервите можем да се ориентираме в околната среда и да се приспособяваме към промените. Нервната система се подразделя на две подсистеми - централната и периферната нервна система.

Умората, неспокойноста, лошото настроение, забравяне, липса на концентрация, нарушенията на съня могат да бъдат признаци на последствията от дългосрочен стрес и са едни от първите симптоми за поява на здравословни проблеми с нервната система. Всеки, който се намира под непрекъснат натиск, в крайна сметка достига границите на своята физическа и нервна издръжливост. Не е чудно, че стресът се разглежда като най-голямата заплаха за нашето психическо и физическо здраве.

Важно е да се осъзнае опасността на ранен етап и да се предприемат превантивни мерки. Много здравословни храни са подходящи като подобрител на настроението и действат антистресово (спанак, аспержи, брюкселско зеле, моркови, боровинки, цитрусови плодове, банани, бадеми, черен чай, мазни риби, говеждо, мляко, извара, домати, пълнозърнести храни). Упражненията, йогата, отпускането и достатъчният сън също повишават вътрешния баланс.

Сутрин: шуслерова сол No. 5 Калиум Фосфорикум D6 (5 табл.) - солта на нервите и психиката. Подкрепя нервната система, успокоява при състояния на тревожност, предотвратява изтощаването, дава повече енергия, стимулира мозъка и възстановява вътрешния баланс.

Обяд: шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум D6 (5 табл.) е солта на имунната система. Колкото по-добра е имунната система, толкова по-лесно тялото може да се справи с стрес. Подпомага концентрацията.

Вечер: шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум D6 (5 табл. „гореща 7”) - солта на мускулите и нервите. Подпомага мускулната релаксация и улеснява проводимостта на нервите. Използва се за облекчаване на напрежението, стреса, при безсъние, при усещане за тревожност, неврози, стягащо главоболие, спазми на стомашно-чревния тракт. Разтваря се в чаша гореща вода, може да се пие преди лягане, за да подпомогне по-дълбокия и по-здрав сън.

Допълнително при нервни разстройства от общ характер - шуслерова сол № 11 Силицея, шуслерова сол № 21 Цинкум хлоратум. Проводимоста на нервите се подобрява чрез № 11 Силицея, дава се и при раздразнителност.

Допълнително при вътрешно безпокойство шуслерова сол № 15 Калиум йодатум

шуслерова сол  № 4 Калиумхлоратум  - 5 табл.  сутрин
шуслерова сол  № 10 Натриум сулфурикум - 5 табл.  сутрин
Шуслерова сол при проблеми с простатата.
Увеличена:
шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум - отговорен е за еластичността на тъканта, като по този начин влияе на гъвкавостта в простатата. Най-доброто време на прием е вечерта. (3 таблетки се разтварят бавно в устата).
шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум - солта на мускулите и нервите.
шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум – Регулира водния баланс на организма. Тя помага на организма да елиминира отровите. Най-доброто време на прием е вечер.
шуслерова сол № 10 Натриум сулфурикум - помага на организма да се отделя излишната вода.

Циститът (болезнено възпаление на лигавицата на пикочния мехур) най-често се причинява от бактерии (напр. Е.коли, ентерококи, стафилококи). Поради женската анатомия, жените са по-често засегнати от тази инфекция (много къса уретра). За успешното лечение трябва да се пие достатъчно вода, за промиване на бъбреците и пикочния мехур.

шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум - особено ефективен в ранните етапи или в остри пристъпи на болка.
шуслерова сол № 9 Натриум фосфорикум - отговорен е за киселинното равновесие и е основният агент при ревматични заболявания. Най-доброто време на приложение е след 19.00.
шуслерова сол № 10 Натриум сулфурикум - намалява възпалението и е показан за болки и подути стави.
шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум : Укрепва тъканите на окото и запазва на нейната еластичност - 3 пъти дневно 2 таблетки.