Back to top

Хомеопатия за разширени вени (варици)

Разширени вени (варици) са видими на повърхността на кожата нагънати вени с инсуфициентни клапи. Разширени вени могат да се появят навсякъде по тялото, но те се срещат най-чести в областта на долните крайници, като болките в тях се засилват от дълго стоене прав.

Жените са засегнати около три пъти по-често от мъжете и могат да се влошат по време на бременност, раждане или в менопаузата. Една от най-честите причини за развитието на разширени вени със сигурност е вродената слабост на съединителната тъкан. Но и заседналият начин на живот, постоянното седене или стоене в комбинация с липса на движение, фамилната обремененост, затлъстяването може да допринесе за развитието на разширени вени.

С времето разширените вени могат да причинят язви по краката. Разширените вени могат да доведат до венозни инфекции.

Симптоми при разширени вени: венозните съдове изглеждат тъмно лилави или сини на цвят, има изпъкнали по повърхността на кожата вени, усеща се болка, чувство на тежест, парене, мравучкане, сърбеж на кожата около разширените вени, мускулни крампи, отичане на краката.

Хомеопатията може да бъде ефективна при разширени вени. В хомеопатията е много важен индивидуалният подход. Опитен хомеопат може да предпише най-доброто хомеопатично лекарство.

Симптоматични хомеопатични лекарства

Calcium fluoratum Разширени вени с остра болка, но без възпаление.

Arnica Показно ако разширените вени са болезнени, усещане като насинено в разширените вени. Понякога човек има чувство, сякаш е бит. Възможно е да има синкаво или черно оцветяване на вените. Всяко физическо натоварване утежнява болката. Има склонност към спонтанни подкожни кръвоизливи.

Apis Показно е, когато разширените вени са придружени от парещ и щипеш оток, който се успокоява от студено.

Hamamelis подобрява венозното кръвообращение и тежките крака. Възможно е да има кръвотечение от вените. Има усещане за умора в краката, уголемени, чувствителни на допир и блокирани вени, усещане за разпъване на вените. Също така може да има болезнено, насинено усещане в мускулите на краката. Вариците може да са възпалени. Има склонност към кръвонасядане при най-лек удар. Симптомите се влошават от топлина.

Fluoricum Acidum подходящо е когато болния изпитва усещане за парене или сърбеж в краката. Често има и хемороиди. Влошава се при топлина, а се подобрява о хладно.

Vipera , когато има разтърсваща болка в разширените вени, оток и повърхностен флебит. Болният трябва да поддържа краката си на високо, за да избегне болката.

Acidum hydrofluoricum кортикални вени със силна болка и / или кожни лезии на долния крак. Също така и с последваща язва.

Millefolium Болезнени вени, особено по време на бременност. Също може да има и кървене.

Erigeron canadensis разширени вени в хранопровода като придружител за заболяване на черния дроб и жлъчния мехур. Като усложнение може да се получи кръвотечение.

Aesculus помага за симптомите на хронична венозна недостатъчност - състояние, свързано с разширени вени. Разширените вени на долните крайници може да са придружени от язви. Съпътствани са от болезнени хемороиди с усещане за убождане.

Carbo vegetabilis лошата циркулация с леденостудени крайници, с разширени вени и наситен или "мраморен". Разширените вени са придружени от периварикозно възпаление на подкожната мастна тъкан. Краката се чувстват слаби и тежки и често има сърбеж и парещи болки. Лошото храносмилане, чувство на припадък, жаждата за свеж въздух са силни индикации за Carbo vegetabilis . Това лекарство често е показано за по-възрастни хора или за тези, които се възстановяват бавно от заболяване.

Zincum metallicum подходящо е, когато краката са нервни и неспокойни, със слабост в мускулите, пълзящи усещания и склонност към потрепване. Възможно е да се развият големи варикозни вени с болка и болезненост, които са болезнени от допир. Може да се влошава от алкохол, особено от виното. Показно при варици на големите срамни устни и бедрата.

Хомеопатични лекарства за терена

Pulsatilla силно разширени вени по краката, а понякога и в ръцете и ръцете, предполагат необходимост от това лекарство. Вените са болезнени и оточни, влошават се от топлина и покой, а се подобряват от хлад, бавно ходене и прохладният чист въздух. Разширените вени в краката се чувстват горещи и болезнени през нощта, с тежест и умора. Pulsatilla често е полезна за разширени вени, които се развиват по време на бременност и климактериум.

Calcarea carbonica Разширените вени, които болят, докато човек стои или ходи, могат да отговорят на това лекарство. . Може да има усещане за парене в разширените вени. Пациентът може да има слаби или отпуснати мускули и лесно да се уморява от усилие. Ръцете и краката остават студени и могат да имат прекомерно изпотяване.

Calcarea Fluorica често разширените вени са усложнени от варикозна екзема и язви. Помага за лечение на разширени вени с интензивно подуване, като намалява подуването.

Lycopodium в краката се усещат болки (преобладават в десния крак) или в ръцете, понякога с вцепенено усещане. Симптомите се влошават, когато човекът се стои неподвижно, а краката могат да се запушат през нощта в леглото. Хората, които се нуждаят от това лекарство, могат да имат притеснен израз на лицето, заедно с проблеми с храносмилането, бавна чернодробна функция и лошо кръвообращение.

Graphites Един от най-добрите хомеопатични лекарства за разширени вени със сърбеж, придружени от екзема, в повечето случаи мокра. Също така е много добро, когато има крампи в краката. Болният обикновено е със затлъстяване и запек.

Lachesis при силна болка и синкавочерно възпаление. Болният е чувствителен към допир, чорапи или превръзки, усещане за тежест в краката. Засилва от топлина и намалява по време на мензис. Често се наблюдават спонтанни подкожни кръвоизливи при най лек допир. Много подходящи при разширени вени при климактериума.

Sepia обикновено се препоръчва при случаи на разширени вени  в долните крайници съпроводени от хемороиди. Може да бъде полезно за човек, който се чувства раздразнителен, често има малко ентусиазъм за работа или семеен живот. Състоянието се влошава от покой, дълго стоене прав, влажна топлина, а се подобрява от физически упражнения, хлад, повдигане на краката.

Sulfur  ако са придружени от подуване на ръцете и краката, сърбеж, екзема (най-често суха), парене в краката предимно нощем. Подобрява се когато спи отвит.

Thuja препоръчително е използването при разширени вени в целулитен терен. Добър избор е за разширени вени в части на тялото като гърдите, лицето и гениталиите.

Дозировка

Изберете лекарството, което най-точно съответства на симптомите. Подходяща е да се използва по-ниска потенция, ако не е указано друго от лекаря (от 6Х до 30СH).

Честотата на дозиране варира според състоянието и индивида и от подобрението. Понякога може да се наложи доза няколко пъти на час; друг път дозата може да бъде показана една доза на ден до един път на седмица според интензитета на оплакванията и реакцията на болния. Ако не получите отговор в разумен срок, изберете друго лекарство.

Лекува ли хомеопатията витилиго са се опитали да проучат индийски изследователи и са публикували своите резултати в края на 2017 г.

Хемороидите са подути и възпалени вени в ануса и долната част на ректума, които могат да бъдат резултат от запек или от повишения натиск върху тези вени по време на бременност или раждане или от по

Причините за подагра и пристъпи на подагра са отлагания на пикочната киселина, които водят до внезапно много болезнено възпаление на ставите.

Разширени вени (варици) са видими на повърхността на кожата нагънати вени с инсуфициентни клапи.

Акне вулгарис е много често срещано заболяване в дерматологията, което се характеризира с невъзпалителни комедони и възпалителни папули, пустули и нодули. Засяга предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, области, в които мастните жлези са в най-голямо количество. Естетичният проблем, води не рядко до отражение върху психичното състояние на пациента и може да предизвика депресия.