Back to top

Хомеопатия за хемороиди

Хемороидите са подути и възпалени вени в ануса и долната част на ректума, които могат да бъдат резултат от запек или от повишения натиск върху тези вени по време на бременност или раждане или от повдигане на тежки предмети. Има голям наследствен компонент на хемороидите, а хората, които имат хемороиди, също са по-склонни да страдат от разширени вени. Има вътрешни и външни хемороиди в зависимост от това, дали разширенията се намират над или под аналния сфинктер.

Най-често сещани симптоми при хемороиди са сърбеж, болка, парене, в някои случаи кървене, твърда бучка около ануса.

Най-честите причини са: хроничен запек, затлъстяване, заседнал начин на живот, бременност, храни с ниско съдържание на фибри, злоупотреба с алкохол и кофеин, фамилна обремененост, стареене.

Хомеопатични лекарства с венозен или хемороидален тропизъм.

Aesculus hippocastanum: Това хомеопатично лекарство е направено от конски кестен. Ректума се усеща сякаш е пълен и има чувството за убождане от иглички - много болезнен, , в редки случаи кървят. Лигавицата е суха, пареща, раздразнена, може да има сърбеж. Ако са външни, хемороидите могат да имат пурпурен нюанс. Кървенето дава облекчение. Това лекарство е особено подходящо за хемороиди, произтичащи от претоварване. Други индикаторни са болки в лумбалната област и пълнота в областта на черния дроб. Дозировка, D6 или D12, 5 гранули, 3 пъти дневно.

Aloe socotrina: Това хомеопатично лекарство е направено от растението Алое. Болният, който се нуждае от това лекарство, има хемороиди изпъкнали като грозд, често има сърбеж, кървят, парещи, възпалени и нежни – облекчават се от студена вода. Една от характеристики на алоето е, че има стремеж към изпражнения при уриниране. Сфинктера е разхлабен и болните неволно изпускат изпражнения и гъста като желе слуз. Налице е тенденция към диария с известното несигурно усещане в долната част на червата. Дозировка, D12- 5CH, 5 глобули, 1-2 пъти дневно.

Hamamelis Virginiana: Това хомеопатично лекарство е направено от Хамамелис. Болният, който се нуждае от това лекарство има хемороиди, които кървят лесно и понякога обилно - често по време на изхождане. Кръвта е  тъмна.  Има усещане за пълнота и натъртено във вените, както и изгаряне и болезненост. Венозна задръствания и венозен застой са характерни особености. Симптомите се влошават от топлина и лек допир. Болката може да продължи дълго след дефекация. Хемороидите обикновено излизат от ректума. Дозировка, D3, D6, D12, 5 гранули, 2 пъти дневно.

Carduus Marianu: Това хомеопатично лекарство обикновено е за болни, на които хемороидите сърбят и кървят. При болни, които често страдат от запек и може да имат разширени вени по долните крайници. Дозировка, 5 до 15 CH, по 5 гранули, 1-2 пъти дневно.

Arnica montana: Пациент може да изпитва усещане за контузено, наранено и възпалено, което се засилва от най-лек допир. Ако болният се напряга или се занимава с прекомерно усилие (например раждане или вдигане на тежко), може да има сериозни проблеми с хемороидите. Дозировка, 5 до 15 CH, по 5 гранули, 1-2 пъти дневно.

Хронични симптоматични лекарства

Nitricum Acidum: Това хомеопатично лекарство обикновено е за болни с фисури на всички отвори на тялото. Често кървят и предизвикват болка като от убодено, голяма чувствителност на ануса придружено със сърбеж. Хемороиди са изгарящи, има остри болки, които често се случват след всяко изхождане, независимо дали изпражненията са твърди или меки. Тежко изтощение и раздразнителност след ходене по голяма нужда и болката продължава доста след това. Дозировка, D12, 5 глобули, 3 пъти дневно, 5 или 9 CH, по пет гранули два пъти на ден.

Collinsonia Canadensis: Показен при хемороиди с болки в гърба и упорит запек и с тенденция към кървене. Особено подходящ за хемороиди при бременни. Дозировка, D6, 5 гранули, 3 пъти дневно.

Paeonia: Хемороидите са възпалени, обемисти, сълзящи, ануса и околните части са лилави и покрити с корички, фисурите в ануса са много болезнени. Преди и след ходене по голяма нужда болят. Дозировка, D6, 5 гранули, 3 пъти дневно.

Ratanhia: Хемороидите са болезнени, болката е сякаш ректумът е пълен със счупени стъкла. Може да има сърбеж и фисури. Анус изгаря няколко часа след ходене по нужда и се чувства свит. Изхождането се принуждава с голямо усилие и така хемороидите изпъкват. Болките се облекчават от студена вода. Дозировка, D6, 5 гранули, 3 пъти дневно.

Graphites: Подходящ, ако болният има болезнени хемороиди, със сърбящи фисури и запек. Много големи и сухи изпражнения, усещане за тежест в долната част на корема и често свързано с анален сърбеж и парене и хемороиди. Сълзяща течност е характерна за лекарството. Плътен, жълто като мед  секрет. Затлъстяването е друга силна индикация за това лекарство. Дозировка, 5 до 15 CH, 5 гранули, от 2 пъти дневно до 1 път седмично.

Ignatia: Подходящ, ако хемороидите са придружени от спазми и болки в ректума - особено ако човекът е чувствителен и емоционален. Може да усеща болка в областта на ректума при кашляне. Кървенето и болката често се влошават, когато изпражненията се разхлабят. Дозировка, D12, 5 гранули, 2 пъти дневно.

Разширени вени (варици) са видими на повърхността на кожата нагънати вени с инсуфициентни клапи.

Хемороидите са подути и възпалени вени в ануса и долната част на ректума, които могат да бъдат резултат от запек или от повишения натиск върху тези вени по време на бременност или раждане или от по

Причините за подагра и пристъпи на подагра са отлагания на пикочната киселина, които водят до внезапно много болезнено възпаление на ставите.

Акне вулгарис е много често срещано заболяване в дерматологията, което се характеризира с невъзпалителни комедони и възпалителни папули, пустули и нодули. Засяга предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, области, в които мастните жлези са в най-голямо количество. Естетичният проблем, води не рядко до отражение върху психичното състояние на пациента и може да предизвика депресия. 

Лекува ли хомеопатията витилиго са се опитали да проучат индийски изследователи и са публикували своите резултати в края на 2017 г.