Back to top

Температура

Билкови рецепти: 

Три ореха счукани с ядките и черупките на ситно и две супени лъжици корени от бяла ружа се слагат в един литър вряла вода и се оставят да варят на тих огън двадесет минути. След това се прибавят 3 лъжици от следната билкова смес: по 50 г от всяка билка, цвят от ружа, стръкове босилек, стръкове жълт кантарион, лешникови листа, листа подбел, и листа от топола (от конусообразната топола), добавя се и две супени лъжици пчелен мед и половин лимон заедно с кората нарязан на части. Всичко ври още 10 минути, като изстине се прецежда. При деца в зависимост от възрастта се дава по 1-2 супени лъжици преди ядене. Да се съхранява в хладилник за да несе вкисне. Два часа след ядене да се дава от същата отварка.

Ако болния има температура по висока от 38 градуса да се намаже цялото тяло със следната смес: 1 белтък от яйце, половин супена лъжица ракия, 1 супена лъжица оцет и половин чаена лъжица сода бикарбонат. След това хубаво да се завие и така да лежи около час, докато температурата спадне. Ако през деня температурата отново се повиши, да се постави коремен компрес от две бархетни парчета, напоени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс и така да лежи 1-2 часа.

Петър Димков

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При мигрена се взимат следните билки:
цвят от лайка (Fl.Chamomillae)
корени бял оман (Rad. Inulae)
стръкове от риган (Hb. Origani)

Една винена чаша хума се разтваря в стъклен буркан и към сместа се добавя 1 супена лъжица газ за горене. Сместа се разбърква добре и се намазва главата с нея.

Взимат се две супени лъжици ситно надробени листа от къпина и се заливат с 500 мл вряла вода. Оставят се да се варят на тих огън 10 минути.

Лекарство за лош дъх в устата, вземат се: семена от анасон – 40 г, листа от розмарин – 25 г, листа от мента – 25 г, стръкове пелин 15 г и се смесват добре.

При възпалени и кървящи венци се взима една супена лъжица зехтин и в нея се разтваря добре по половин чаена лъжичка сода бикарбонат и сол.