Back to top

Почерняне на косата

Билкови рецепти: 
За подпомагането на израстването на черна и гъста коса се взимат 10 г листа от къна и 10 г листа от брахми, и се пържат в 400 мл сусамово масло. Когато се изпържат се прибавят още 10 г от тях. Това се повтаря докато 150 г листа се овъглят в маслото.  Сместа се оставя да престои така 7 дни, след което се прецежда и се съхранява в стъклен съд. С полученото масло се масажира главата.
 

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При лечение на гингивит и стоматит се взимат следните билки:
цвят лопен (Fl. Verbasci)
подбел листа (Fol. Farfarae)
корени от ружа (Rad. Althaeae)

Една винена чаша хума се разтваря в стъклен буркан и към сместа се добавя 1 супена лъжица газ за горене. Сместа се разбърква добре и се намазва главата с нея.

Една индийска рецепта при опадане на косата.

За подхранване при суха коса се прави следната смес: взимат се три жълтъка и се разбиват с 2 супени лъжици ром и една супена лъжица рициново масло.

При развалени и болни зъби се взимат семена от блян, добавят се в калена паничка и се смесват с гореща вода, като болните се излагат на парата.

ЛЕКОВНИК ОТ БЕРКОВСКО