Back to top

Мигрена

Билкови рецепти: 
При мигрена се взимат следните билки:
цвят от лайка (Fl.Chamomillae)
корени бял оман (Rad. Inulae)
стръкове от риган (Hb. Origani)
плодове от анасон (Fructus Anisi)          aa 10,0
корени от ранилист (Rad. Betonicae)
цвят от невен (Fl. Calendulae)
плодове хвойна (Fructus Juniper)
корени дилянка (Rad. Valerianae)          aa 20,0
цветове от иглика (Fl. Primulae)          30,0
 
Билките се смесват добре и от получената смес се взима една супена лъжица и се залива с 300 мл вряла вода. След един час се прецежда и се подслажда с мед. Пие се сутрин и вечер по една топла чаша преди ядене. 
 

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

За подхранване при суха коса се прави следната смес: взимат се три жълтъка и се разбиват с 2 супени лъжици ром и една супена лъжица рициново масло.

В два литра вряла вода се слага една шепа сушени цветове от лайка. След 30 минути се прецежда и с нея се изплаква косата след като преди това е била измита. 

При главоболие се взимат следните билки в равни обемни части, сухи и ситно надробени и се смесват добре: корени от анасон, корени от кимион, стрък копър и стрък магданоз.

Свежи лимонени кори с диаметър най-малко 2 см. се почистват от бялото вещество, налагат се върху слепоочията и се превързват с кърпа или бинт. Държи се известно време.

Петър Димков