Back to top

Гуша

Билкови рецепти: 

Взимат се 60 зелени орехчета и се нарязват (берат се докато не са почнали да се вкоравяват). След това се поставят в стъклен буркан и се заливат с ракия. Извлека престоява 40 дни, след което се прецежда. Към него се добавя 1,6 кг захар (може да се замени с мед) и 2 литра вино и се разбърква добре докато захарта се разтвори, може да се добави ванилия за аромат. Сместа се налива в бутилки и се запечатва. Взема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден 2 часа след хранене.

 

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Сокова смес. Смесват се по 250 мл сок от моркови и прясно зеле, по 150 мл сок от краставици, сок от листата на глухарче и сока от един лимон.

За прочистване на тялото се взимат се билките:
листа от бреза (Fol. Betulae)
стрък от бял равнец (Herba Millefolii)

Взимат се две супени лъжици шипкови люспи и се варят 10 минути в 500 мл вода. След като киснат 2 часа се прецеждат и към отварата се добавят 100 мл ябълков оцет.

При висока кръвна захар се взима по една чаена лъжичка черна боровинка (клончета, листа), дилянка, ленено семе, цариче, бобови шушулки и се варят 10 минути в 800 мл вода.

При затлъстяване се взимат следните изсушени и наситнени билки: 
 
Корени от зърнастец – 35 г
Царевична коса – 30 г
Цистозира – 30 г