Back to top

Пърхот

Билкови рецепти: 

При пърхот се вземат 1-2 корена чемерика, нарязват се на дребно, поставят се в оцет и се оставят да престоят 3 дни. С този оцет се мие косата вечер, като се разтрива, за да може оцетът да проникне в кожата. Два часа след намазването на косата главата се измива с вода. Процедурата се прави веднъж седмично.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Смесват се равни обемни части сухи наситнени следните билки: цвят от бял равнец, цвят от невен, листа от коприва, листа от широколист живовляк и корени от глухарче.

При акне настържете един лимон, сложете една щипка сол и добавете 40 мл крем за бръснене. Смесете добре съставките и с нея мажете засегнатите участъци.

Нарязват се луковици или пресни листа от див чесън и се поставят в буркан, без да се тъпчат. Буркана се допълва с ракия и се оставя на слънце за 3 седмици, след което се прецежда.

При косопад, както и при огнищен (кръгов) косопад се взимат следните наситнени, сухи билки:
полски хвощ  - 80 г
листа смрадлика – 50 г