Back to top

Гъбички по ноктите

Билкови рецепти: 

Повърхността на плочката на нокътя, когато са поразени от гъбички става сиво - жълтеникава, трошлива, хлътва или изглежда набраздена и груба, започва да губи формата си. Възможно е нокътят да се отдели частично или да падне. Най-често са засегнати ноктите на краката, но може да обхване и тези на ръцете.

При проблеми с гъбички по ноктите се взимат равни части пресни млади връхчета от коприва и листа от глухарче. Нарязват се на дребно и се смесват добре. Една супена лъжица от сместа се запарва с 400 мл вряла вода. След 15 минути се прецежда. Запарката се пие 4 пъти на ден по 100 мл бавно на малки глътки.

Освен това се правят бани, като се взима по една шепа пресни стръкове коприва, стрък слез и листа от орех. Билките са заливат със 7 литра студена вода и се оставят да киснат две денонощия. След това се загряват и се вари 3 минути. След като температурата на отварата стане търпима, без да се прецежда се накисват болните нокти и се държат 30 минути. След баните на ноктите се прави лапа от прясно накълцани стръкове полски хвощ или се намазва обилно със сок от кромид лук.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При лунички се прави маска от следните съставки: смесват се супена лъжица сок от краставица, супена лъжица сок от ягоди, чаена лъжица сок от лимон, чаена лъжичка настърган хрян и 8 капки зехтин.

Смесват се равни обемни части сухи наситнени следните билки: цвят от бял равнец, цвят от невен, листа от коприва, листа от широколист живовляк и корени от глухарче.

Нарязват се луковици или пресни листа от див чесън и се поставят в буркан, без да се тъпчат. Буркана се допълва с ракия и се оставя на слънце за 3 седмици, след което се прецежда.

В 250 мл зехтин се поставят 30 г сухи листа от повет (или 80 г зелени). Оставят се на слънце или до печката (радиатор) в продължение на един месец, като често се бърка.

При едра шарка се взимат следните билки, ситно нарязани, в равни количества: градински чай, липов цвят и бъзов цвят.