Back to top

Гъбички

Билкови рецепти: 

Против гъбички, невенов мехлем. Взимат се 200 г стръкове и съцветия от невен в прясно състояние. Нарязват се и се пържат в 500 г свинска чревна мас (или чиста свинска мас или краве масло). Разбърква се докато стане гъста каша. Сместа се оставя да кисне 2 денонощия, след което се затопля и прецежда през марля. Съхранява се в хладилник. Засегнатите места се намазват сутрин и вечер и се превързват.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

Една супена лъжица цвят от блатен тъжник се залива с 1 литър вряла вода, прецежда се след половин час. Пие се 3-4 чаши на ден преди ядене.

Нарязват се луковици или пресни листа от див чесън и се поставят в буркан, без да се тъпчат. Буркана се допълва с ракия и се оставя на слънце за 3 седмици, след което се прецежда.

При пърхот се вземат 1-2 корена чемерика, нарязват се на дребно, поставят се в оцет и се оставят да престоят 3 дни.

Лечение на цирей. Взимат се следните билки: По 100 г стръкове бяло подъбиче, корени репей, стръкове камшик и 60 г стръкове хвощ. Билките се смесват добре и от получената смес се взимат 2 супени лъжици, варят се в 500 мл вода 5 минути. Прецеждат се и се пие 4 пъти дневно по 100 мл преди ядене.