Back to top

Алергия

Билкови рецепти: 

Билкова смес. Смесват се равни части сухи ситно нарязани листа маточина, цвят лайка и стрък босилек, листа листа широколист живовлек и листа от коприва. Сместа се разбърква добре и в 600 мл вода се добавят две лъжици от нея. Кисне един час и се прецежда. Пие се четири пъти по 150 мл, подсладена с мед (ако няма алергия към меда). Три месечен курс на лечение. Препоръчва се профилактично 2 дни в седмицата през цялата година.

Рецептите са само за информация. Те не представляват медицински съвет. Допитайте се до специалист, преди да изпробвате някоя от рецептите. Използването на рецептите без допълнителен съвет от специалист е на Ваша отговорност!

При пърхот, лишеи и косопад се взима една супена лъжица млади листа от бреза и се запарват с 300 мл вряла вода. След 2-3 часа запарката се прецежда.

При изгорено се смесват половин чаена лъжичка стипца и един белтък от яйце, след което с получената смес се маже изгорялото място.

Лапа при отоци. Взимат се шепа пресни корени от здравец и се накълцват на каша. Към тях се прибавя винен оцет и зехтин в равни обемни части и се разбърква.

Нарязват се луковици или пресни листа от див чесън и се поставят в буркан, без да се тъпчат. Буркана се допълва с ракия и се оставя на слънце за 3 седмици, след което се прецежда.